Най-разпространените митове за малките породи кучета

64

Mалките кученца са сладки, но вероятно сте чували и много неща за тях, които просто не са верни. Не се притеснявайте, не сте единствените. За това и решихме да разсеем някои често срещани митове и погрешни схващания за дребосъците в кучешкия свят.

 

Всички малки кучета са шумни:

Да, има определени породи, чийто лай е висок и силен. Но това далеч не означава, че всички дребосъци са толкова гласовити. Всъщност, някои малки кучета като Кавалер Кинг Чарлз шпаньол или Италианска хрътка, например, са на челни места в списъците за най-тихи домашни любимци. Други породи като Басенджи, Бостън териер или Шиба ину пък, като цяло рядко лаят.

Да се грижиш за по-малко куче е по-лесно:

Не позволявайте на размера да ви заблуди – мъниците идват с множество предизвикателства. Разбира се, с тях се пътува по-лесно, можем и да ги вземем на повече места с нас. И да, те нямат необходимост от големи количества храна. Но малките кучета се обучават по-трудно. Бишон Фризе, например, са особено известни с това, че въпреки хигиенните си навици, често вършат работите си и на закрито. Други дребосъци като Йорки и Ши Тцу пък, може да изискват редовна поддържаща грижа.

Всички малки кучета обичат да си дремват в скута на стопаните си:

Въпреки че действително между мъниците в кучешкия свят има и такива, които се отглеждат, за да седят в скута ви, късмет би било да откриете Померан или Джак Ръсел, които да направят това с готовност. И само, защото някои по-малки кучета се побират идеално в чанта, далеч не означава, че те искат да бъдат разнасяни в такава през цялото време. Всъщност, като се замислим – даже изобщо.

Малките кучета не се нуждаят от толкова упражнения:

Не подценявайте скоростта, пъргавината или атлетизма на малките четириноги. Голяма част от по-дребните кучета са толкова енергични, колкото и по-големите им събратя. Джак Ръсел териери, Шелти, Йорки, Мини бултериер и много други се изявяват впечатляващо в различни спортове като аджилити и флайбол, например. А някои мъници дори могат да бъдат чудесни приятели за джогинг или туризъм.

Малките кучета са „по-малко мъжествени“:

Може да ви звучи леко безумно, но все още има хора, които вярват, че малките кучета не са подходящи за „яки“ момчета. И въпреки че много от тях са отлични в различните спортове, от тях стават добри пазачи и са невероятно лоялни, това не променя вече установения стереотип. Ако сте или познавате някой от тези скептици, време е да започнете да показвате на малките кучета и на мъжете, които ги обожават, уважението, което заслужават.

По публикацията работи: Велислава Велева