Момиче откри съкровище: Викингски монети на повече от 1000 години

200
Колаж: "Нова Вест"

Невероятна находка е открита в Дания, от момиче, проучвало за метал в царевична нива. Става въпрос за около 300 сребърни монети, които са на над 1000 години. Монетите са датски, арабски и германски

Близо 300 сребърни монети, за които се смята, че са на повече от 1000 години, бяха открити близо до крепост на викингите в северозападна Дания. Това съобщиха от музей в четвъртък, предава Barron’s.

Рядката находка е разположена на две места, недалеч едно от друго. Тя бе изровена от младо момиче, което проучвало за метал царевична нива миналата есен.

„Подобно съкровище е много рядко“, каза за АФП Ларс Кристиан Норбах, директор на музея в Северна Ютландия, където артефактите ще бъдат изложени.

Сребърните монети са намерени на около 8 км от викингската крепост Fyrkat близо до град Hobro. От надписите им се смята, че датират от 980-те години.

Находката се състои от датски, арабски и германски монети, както и бижута с произход от Шотландия или Ирландия, твърдят археолозите.

Норбах каза, че находките са от същия период като крепостта, построена от крал Харалд Блутут, и ще дадат подробности към представа за историята на викингите.

Археолозите се надяват да открият гробищата и домовете на някогашните собственици на находките.

Твърди се, че викингите вярвали, че заравянето на съкровището им позволява да го намерят отново след смъртта.

Превод и редакция: Пламена Сутева