Мустафа Карадайъ на консултации при президента: Въпреки 5 пъти на избори, още не сме научили някои уроци (ВИДЕО)

27
Кадър: Facebook/Румен Радев

Започнаха консултации с парламентарната група на „Движение за права и свободи“ от 49-ото Народно събрание. Румен Радев отново отправи въпрос към представителите на партията за времето, което е нужно за да бъде съставено редовно правителство.

“Г-н президент днес за нас е празник, празник на покаяните и опрощението. Месец рамазан е месеца на милосърдието, така че искам първо да поздравя всички мюсюлмани.“, започна срещата с тези думи  Мустафа Карадайъ.

“Да започнем първо по отворени от вас теми. Първо бих искал да кажа, че от предните избори, че българския избирател е мъдър и след 12 г. еднолично управление България създава една и съща структура на НС и не овластява никого да има мнозинство и да управлява самостоятелно. Още тогава ние казахме, че ненужните предсрочни избори ще произведат сходна структура на НС и това днес вече  е факт. От тук нататък идва въпроса кой за какво е в НС и за какво е участвал в изборите. Хората имат много проблеми, ние обиколихме цяла България и с диалог с хората .“, добави още той.

“Ние трябва по правилно да си определим ролята като политици в структурата на обществото, защото сега сме свидетели, че въпреки 5 пъти избори, някои от уроците все още има да ги научаваме и не сме ги научили. Ще ви дам пример, ние имаме пропуснати около 20 дена от изборите, много време вместо да се занимаваме с това как да се структурира мнозинство в НС за да излъчи ред кабинет и теми, с които да се занимава, ние наблюдаваме че първите 3 политически сили влязоха в полето на полулизма да определят законопроекти, без да има ясен субект, който да носи отговорност за тези действия.“

На предишни консултации бяхте донесли таблица с процентното съотношение между различните парламентарни партии и предрекохте, че ще постигнем отново същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за нов поглед върху политическия процес в страната и търсене на различни подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в предизборната си кампания необходимостта да се търси диалог, разум и компромис. Според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в българския парламент. Като партия с голям и богат парламентарен опит, бих искал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-отото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство, много важен въпрос. Имаме две много важни задачи – съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа възможно най-рано и законодателната дейност – приемането важни закони, от които зависи бъдещето на страната“, каза президентът Радев в началото на срещата.

“Повечето партии не могат да прескочат партийното его, всеки говори за диалог но наблюдаваме че различните използващи това понятие разбират различни неща Ние призоваваме още от 2016 за нормалност на политика в България. Основата на това възстановяване е диалогът, безспорно това върви с отговорността пред обществото.“

По публикацията работи: Велислава Велева