Добре е да избягваме някои плодове и зеленчуци, ако страдаме от определени болести

144
Снимка: Pixabay

От малки ни учат да ядем повече плодове и зеленчуци, за да пораснем здрави и силни. Неминуемо плодовете и зеленчуците са важна част от диетата ни, но все пак е добре да прочетем от кои следва да се лишаваме, в случай че страдаме от определени боелсти

Световната здравна организация препоръчва на всеки от нас да консумира на ден не по-малко от 400 г плодове и зеленчуци. Всеизвестен факт е, че плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, важни за здравето минерали и микроелементи.

Но както и всеки друг полезен продукт, плодовете и зеленчуците също имат своите противопоказания. Те могат да въздействат негативно на нашето здраве и трябва да познаваме техните особености, съобщава Здравето.

Това в най-голяма степен касае хората, които страдат от хронични заболявания или имат предразположеност към тях. Специалистите съветват да внимаваме, преди да посегнем към някой плод или зеленчук и да помислим дали нямаме противопоказания точно към тях.

Ако човек страда от захарен диабет, трябва да се откаже от сливите, гроздето и цариградското грозде. Ако има жлъчно-каменна болест, да не консумира домати. Хората с болен черен дроб да намалят до минимум консумацията на кайсии. Касисът пък е пртивопоказен при повишена гъстота на кръвта.

По публикацията работи: Пламена Сутева