Една от най-непопулярните, но доста интересни топли напитки е кафето с лимон. Има няколко теории за това откъде идва традицията към кафето да се добавя лимон. Една от версиите е, че тази напитка се приготвя в Сицилия от древни времена.
Според друго мнение по време на Втората световна война, поради липса на вода, сервитьорите в кафенетата не са миели чашите, а са ги дезинфекцирали с лимонова кора. Както и да е, днес много хора обичат кафе с лимон, а приготвянето му не е никак трудно. Най-големият въпрос обаче е полезно ли е то за здравето.
Многобройни проучвания доказват връзката между кофеина и намаления риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, Паркинсон, диабет тип II и дори някои видове рак. Разтворимото кафе обаче съдържа вещества, които могат да се натрупват в бъбреците, което води до образуването на камъни. Затова си струва да се ограничите консумацията му до 2-3 чаши дневно, предаде “jenatablitzbg.“
Лимонът, от своя страна, е богат на антиоксиданти. Той е включен в списъка на шампионите по съдържание на витамин С. Следователно, при редовна употреба имунитетът се укрепва, а рискът от инсулт, инфаркт и ракови заболявания намалява. Въз основа на това можем да заключим, че кафето с лимон е доста полезно, особено когато става въпрос за кафе на зърна.
Кафето с лимон ускорява метаболизма. Това е добра новина за всички, които водят битка с излишните килограми. Освен това кофеинът стимулира изгарянето на мастните клетки, които тепърва започват да се образуват. Ако обаче очаквате с няколко чашки да решите проблемите си – това няма как да стане.
Вредата от напитката се крие в нейния негативен ефект при консумация на празен стомах. Киселинността допълнително разрушава лигавицата, затова и кафето с или без лимон трябва да се пие само след обилна закуска.
Хората, които имат стомашни заболявания, гастрит или язва, трябва да избягват употребата на лимон. Напитката не се препоръчва за бременни и кърмещи жени. Въпреки че предизвиква бодрост, когато ефектът отшуми, заради бушуващите хормони е възможно по-силно „връщане назад“ към тревожността и депресията. Приготвянето на такава тонизираща напитка е много просто. Точната формула за приготвяне на това кафе с лимон е към 240 милилитра кафе да се добави сокът от прясно изцеден лимон.
Класическа рецепта:
Идеална е за любителите на по-кисели напитки. Състои се от най-простите съставки, но вкусът и ароматът й няма да ви оставят безразлични. Напитката се приготвя в джезве.
Нуждаете се от:
1 ч. л. смлени зърна
50 мл. вода
резен лимон
Изсипете кафето в джезвето и го залейте с вода. Варете на слаб огън, докато не започнат да се образуват мехурчета. След това махнете джезвето от котлона, разбъркайте и върнете отново. Повторете тази процедура 3-5 пъти, след което изсипете напитката в чаша, като я прецедите през цедка. Ако сте свикнали да пиете кафето си сладко, може да добавите 1 чаена лъжица захар и, разбира се, резен лимон. Най-добре вкусовите му качества се разкриват в горещ вид.
По публикацията работи: Велислава Велева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment