Акциите криволичат, докато работните места в САЩ изчезват. Изненади от Централната банка на Нова Зеландия

51
Снимка: Pixabay.com

Акциите се борят да се покачат днес, доларът понесе загуби, а облигациите се придържаха към обичайните печалби, тъй като признаците за забавяне на пазара на труда в САЩ притесниха инвеститорите, относно икономическите перспективи, докато по-голямото от очакваното увеличение на лихвените проценти повдигна киви долара.

Търговията в Азия беше намалена от празниците в Хонконг и Китай, оставяйки стабилен индекса на MSCI за Азия и Тихия океан, с изключение на Япония (.MIAPJ0000PUS). Японският Nikkei (.N225) падна с 1,6% и беше определен за най-големия еднодневен процент от средата на март.

Фючърсите показват, че европейските пазари са настроени за доста по-ниско отваряне, като фючърсите на Eurostoxx 50 се понижават с 0,26%, фючърсите на германския DAX с 0,12%. Тези на FTSE обаче се повишиха с 0,04%.

През тази нощ приключи четиридневната печеливша серия за индексите на Уолстрийт, като и трите основни индекса се понижиха, а очакванията за лихвените проценти бяха намалени, след като данните показаха, че свободните работни места в САЩ са достигнали през февруари най-ниското си ниво от почти две години.

Доходността на двугодишните облигации, която се повлия от краткосрочните очаквания за лихвените проценти, се понижи с почти 15 базисни пункта и доларът я последва, за да достигне двумесечни дъна.

„Шансовете на пазара за рецесия се увеличиха“, каза Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата банка в Съединените щати, JPMorgan Chase & Co, в писмо до акционерите, предупреждавайки, че страховете относно стабилността на банковата система не са се разсеяли.

„Настоящата криза все още не е приключила“, каза той. „И дори когато е зад гърба ни, ще има последствия от това за години напред.“

Фючърсите на лихвените проценти в САЩ се повишиха силно през последните няколко седмици, тъй като търговците сметнаха, че под натиск банките така или иначе ще затегнат отпускането на заеми и ще освободят политиците от техните задължения.

Последното ценообразуване на фючърсите предполага по-голям шанс Федералният резерв да е приключил с повишаването на лихвените проценти.

Двугодишната доходност е 3,864%, а 10-годишната доходност е 3,352%, като цялата крива на доходност в САЩ е под горната част на прозореца за процент на фондовете на Фед, който е 5%.

Златото, което не носи доходност, достигна едногодишен връх над 2000 долара за унция за една нощ. Последно беше нагоре с 0,2% до 2023,27 долара за унция. Фючърсите върху златото в САЩ поскъпнаха с 0,16% до 2025,40 долара за унция.

„Разпределението на вероятностите около основния лихвен процент е силно изкривено в посока надолу“, каза ръководителят на пазарната стратегия на NatWest Markets, Джон Бригс.

„Не смятаме, че това е нещо, което скоро ще промени пазарните цени.“

ИЗСТИСКВАНЕ НА ДОЛАРА

Извън Съединените щати пазарите виждат други централни банки да поддържат курс на повишения, за да укротят инфлацията. Проучване на Reuters сред валутни стратези установи, че повечето очакват това да запази натиска върху долара тази година.

Централната банка на Нова Зеландия изненада търговците с повишение от 50 базисни пункта днес, което изпрати кивито нагоре с 1%, за да достигне двумесечен връх – контраст с централната банка на Австралия, която спря повишенията си във вторник.

На други места инвеститорите виждат още няколко увеличения на лихвените проценти в Европа, където германският износ стана изненадващо силен. Еврото беше фиксирано при 1,0952 долара, малко по-малко от двумесечния връх, който достигна през нощта за долара при 1,0973 долара. До последно кивито беше нагоре с 0,60% до $0,635.

Китай и Азия като цяло предполагат големи надежди за растеж.

Японските данни днес показват, че дейността в сферата на услугите е нараснала с най-бързия си темп от повече от девет години през март – въпреки че фабричното производство остава слабо.

Разрастващият се производствен сектор в Китай загуби инерция през март, показват данни по-рано през седмицата, въпреки че притокът на инвестиции достигна рекорд за първото тримесечие поради оптимизма на чужденците, че предстои политическа подкрепа за бизнеса.

Стоковите пазари се установяват след скока на цените на петрола в понеделник след новините за изненадващи съкращения на производството в ОПЕК+. Американският суров петрол се повиши с 0,4% до 81,03 долара за барел, докато Brent беше на 85,31 долара, което е ръст от 0,44% за деня.

Превод и редакция: Венета Николова