България си извоюва исторически бронзов медал на световното по фехтовка за двойки (СНИМКИ)

74
Снимка: Facebook/ Спортен комплекс "Азбуки"

Прецедент за страната ни свързан с участието ни по фехтовка. Той беше постигнат от националния отбор за девойки на Световното отборно първенство, провеждащо се в Пловдив. Момичетата стигнаха до бронзовото отличие. Това е първи медал от планетарен форум в историята на женската ни фехтовка.

Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова осигуриха на страната ни първо отличие от шампионат на планетата в отборна надпревара при нежния пол. Възпитаничките на треньора Ивайло Воденов бяха поставени под №8 в турнира, а в първата си среща надиграха категорично състава на Румъния с 45:21.

Снимка: Л.Цветков

На четвъртфиналите българките демонстрираха отново отлично игра, за да поднесат изненада и да елиминират поставения под №1 в схемата отбор на Франция с 45:42. Преди последната смяна нашите момичета изоставаха с 30:42, но феноменалната игра на Емма Нейкова донесе знаменит обрат, след като тя разби своята съперничка с 15:0 туша.

Снимка: Л.Цветков

За съжаление, успешната серия на България приключи в полуфиналите, където момичетата отстъпиха с 18:45. Все пак родните състезателки успяха да се съберат и в битката за бронза надвиха категорично тимът на Узбекистан с 45:33, за да осигурят най-големия успех в историята на отборните надпревари на родната фехтовка.

По публикацията работи: Велислава Велева