Открита е нова опасност, свързана с високото кръвно налягане

104
Снимка: Pixabay

Бразилски учени са открили още една опасност, от която сме застрашени при прекалено високо кръвно налягане. Според учените става въпрос за ускорен спад на когнитивните функции на организма

Учени от Бразилия откриха нова опасност, произтичаща от високо кръвно налягане. Подробно проучване е публикувано в MedicalXpress.

Изследователите са анализирали данни от 7000 възрастни пациенти на възраст под 59 години, които са били проследявани в продължение на четири години. Оказа се, че систолното кръвно налягане от 121-139 милиметра живачен стълб и диастоличното налягане от 81-89 милиметра живачен стълб допринасят за ускорен спад на когнитивните функции.

Това е типично за хора на средна възраст и възрастни хора, които не са приемали антихипертензивни лекарства. Учените също така са установили, че дори и най-малките пристъпи на високо кръвно налягане намаляват когнитивните функции, съобщи Здравето.

Досега учените отдават на недостатъците на своята научна работа относително краткия период на наблюдение и факта, че самите участници в експеримента съобщават за хипертония.

По публикацията работи: Пламена Сутева