Езикът ни може да подскаже за недостига на важен витамин

241
Снимка: Pixabay

Витамин В12 е много важен за изпълняването на определени функции в организма ни. Ако имаме дефицит на този витамин, то това би повлияло както на физическото ни здраве, така и на психиката ни. Как обаче да разберем, че този витамин ни липсва? Има един фактор, който може да ни насочи

При недостига на Витамин В12 рискът от развитие на патологии на нервната система се увеличава няколко пъти. Лекарите са сигурни, че проблемът може да бъде решен много лесно. Основното нещо е да се определи навреме наличието на липса на витамин В12 и да се постави правилната диагноза, съобщава Healthline.

В този случай проблемът ще бъде, че липсата на този витамин е много трудно забележима. Дълго време може да не се появят абсолютно никакви симптоми, но експертите отбелязват, че наличието на дефицит може да се определи с помощта на езика, съобщава здравето.

Диетоложката Хелън Уест каза, че някои пациенти, страдащи от липса на витамин В12 в организма, забелязват промяна в цвета на езика. Дори формата му също може да се промени. Постепенно езикът става ярко червен, започва да се подува и до известна степен дори изглежда като „лъскав“. Изглежда, че всички налични вкусови рецептори са изчезнали. Това състояние има медицинско име – глосит.

Лекарят добави, че промените от това естество могат да доведат до промени в начина на говорене и да повлияят на приема на храна. Тя подчерта, че симптомите може или изобщо да не се проявяват с години, или да са толкова незначителни, че никой да не им обръща внимание.

Глоситът е много неприятно състояние, което може да бъде предизвикано и от киселинен рефлукс или сухота в устата. Понякога това е просто реакция на тялото към яденето на пикантни храни. Дефицитът на витамин В12 ще бъде показан от глосит заедно със симптоми като болка, язви, изтръпване на езика.

По публикацията работи: Пламена Сутева