Мария Захарова: САЩ не искат разследване на “Северен поток“, защото “истината ще изплува“

60

Вашингтон не се нуждае от разследване на „Северен поток“, тъй като „изплуването на истината“ представлява заплаха за тях и нанася пряка вреда. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Припомняме ви, че съветът за сигурност на ООН в понеделник не подкрепи руско-китайската резолюция за международно разследване на саботаж в „Северен поток“.

„Това разследване не само не е необходимо на Съединените американски щати и на всички, които те са посочили като съучастници, то ще им навреди, ще им причини пряка вреда, то създава заплаха за това, което е наистина важно за всички, а именно, появата на истината“, каза дипломатът във вторник в ефира на телевизионния канал Solovyov Live TV.

Заради инцидента със „Северен поток“: Москва обмисля свой ход

Документът беше подкрепен от три страни, нито един не гласува против, 12 се въздържаха. Така резолюцията не събра необходимите девет гласа за приемане. Русия, Китай и Бразилия гласуваха „за“, Албания, Великобритания, Габон, Гана, Малта, Мозамбик, Обединените арабски емирства, САЩ, Франция, Швейцария, Еквадор, Япония се въздържаха. Резолюцията беше подкрепена и от Беларус, Венецуела, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Еритрея. Те обаче не са членове на Съвета за сигурност на ООН и не са гласували.

По публикацията работи: Велислава Велева