Учени: Птичи вирус, който мутира в прасетата, преди да премине към хората, може да създаде „вирусен Армагедон“

100
Снимка: Pixabay

Такова предупреждение отправят учени, изследващи записи на различни видове животински грип. Според австралийски и китайски учени, след COVID пандемията, възможната следваща пандемия е от вирус на птичия грип. Учените твърдят, че първо трябва да се мине бариерата между птици и бозайници, а оттам за вируса би било по-лесно да премине и по хората

Следващата пандемия, която каскадно обхваща хората, може да бъде причинена от нов щам на грипен вирус, присъщ на животни, срещу който хората ще имат малък или никакъв имунитет. Това е заключението на австралийски и китайски учени, които анализирали близо 5 десетилетия записи на животински грип, съобщава сайтът Здравето.

Проучването е публикувано в One Health. Екипът създал база данни с повече от 70 000 записа на животински грип от 1970 г. до 2016 г., предоставяйки представа за тенденциите на тези вируси във времето и пространството. Той дава на органите за обществено здравеопазване рамка за откриване и проследяване на вирусни огнища при животни, които заплашват да се появят в човешките популации, казва проф. Майкъл Уорд от Училището по ветеринарни науки в Сидни.

Учените са убедени, че здравните власти не са подготвени да открият нови щамове на грип или следващата вирусна пандемия.

Изследователите заключават, че птичият грип може да е източник на нов пандемичен щам. Птиците са естествени гостоприемници на огромен набор от подвидове птичи грип и според авторите това увеличава вероятността птичият грип да стане зооноза, тоест да се прехвърли от животно на човек.

„Първата бариера е навлизането в бозайниците. Голям скок е вирусът да премине от птици към бозайници и тогава, ако се предава добре, има по-голям шанс да премине в хората.

Прескачащите видове вируси не са рядкост, така че е вероятно вирусът в крайна сметка да направи този последен скок при хората“, казват учените.

Професор Уорд обяснява, че когато два различни подтипа на грипния вирус заразят една и съща клетка гостоприемник, техният генетичен материал може да се смеси, за да създаде нов вирус с потенциал да предизвика пандемия. Птичи вирус, който мутира в прасетата, преди да премине към хората, може да създаде „вирусен Армагедон“ и изправяне срещу глобална здравна криза“.

Анализът на глобалните събития в изследването установява, че птичият грип е 79,6% от грипа при всички животни гостоприемници, следван от свинския грип с 10,6%.

H5N1 (птичият грип) е заразил почти 900 души от 2003 г. насам, като смъртността е едва 52,5%, според СЗО. От януари 2022 г. в САЩ огнища на клон на H5N1, известен като 2.3.4.4b, са засегнали повече от 58 милиона птици, което довело до смъртта или умъртвяването на повечето.

По публикацията работи: Пламена Сутева