Moщно торнадо в САЩ вдига автомобили и части от къщи във въздуха. Вижте зрелищни кадри (СНИМКИ+ВИДЕО)

126
Снимка: Twitter/ @eluniversocom

Торнадо премина през Южна Калифорния и предизвика огромни материални щети. Най-засегнат е град Монтебело до Лос Анджелис. Щетите са огромни, като има разруши покриви на сгради, изпочупени прозорци на къщи и унищожени автомобили. 

Голяма част от местните жители бяха принудени на напуснат домовете си и да потърсят убежище. Кадри и снимки в социалните мрежи показват как части от сгради и автомобили се въртят във въздуха над улиците на града.

Националната метеорологична служба потвърди, че торнадото „за кратко се е докоснало“ в индустриален парк и складов район в град Монтебело и го оцени като EF-1 с очаквани пикови ветрове от 110 mph – най-силното торнадо, удряло района на Лос Анджелис от 1983 г. „Интензивната микроклетка“ повреди най-малко 17 сгради, 11 толкова сериозно, че пожарната ги сметна за твърде опасни за използване, според Майкъл Чий, градски служител по обществена информация.

„Имаше летящи отломки и всичко останало!!!!“, пишат очевидци в Twitter. Торнадото срути покрива на една сграда, счупи електрически стълб, изхвърли ОВК модул от горната част на сграда, счупи капандури, повреди коли и изкорени здрав бор с ствол широк 1 фут, съобщи метеорологичната служба след оценка на бурята щети в Монтебело сряда, предава CNN.

Властите определиха като слабо природното явление. Събира се информация за размера на нанесените щети. Торнадата са рядкост в Калифорния, с по-малко от 10 средно на година, според Националната администрация за океаните и атмосферата. Повечето торнада в щата са малки и краткотрайни.

Те обикновено се наричат ​​земни чучури (подобни на водни чучури, но над сушата). Те се различават от по-традиционните торнада, които се образуват от въртящи се гръмотевични бури, като тези, често срещани в Централните равнини и на югоизток. Въпреки че изригванията могат да причинят щети, те обикновено не са обширни или сериозни.