Най-големите британски банки са под натиск да увеличат лихвените проценти по депозитите

76
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Unite казва, че техният анализ показва, че банките са направили £7 милиарда допълнителна печалба от увеличението на разходите за заеми

Най-големите британски банки са подложени на натиск да прехвърлят по-високи лихвени проценти на спестителите след цифри, които показват, че са направили допълнителни £7 милиарда, като са отказали да го направят. Причината е, че ще се възползват от намалението на данъците, обявено от Джереми Хънт.

В деня, в който се очаква Английската централна банка да обяви по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, профсъюзът Unite заяви, че банките вече са направили милиарди лири допълнителна печалба от драматичното покачване на разходите за заеми.

Банките печелят пари, като начисляват по-високи лихви върху заемите, отколкото върху депозитите. Те използват основния лихвен процент на централната банка за отправна точка. Въпреки това индустрията беше подложена на критики от целия политически спектър за повишаване на лихвените проценти на кредитополучателите на фона на кризата с разходите за живот. Това се прави с по-бързи темпове, отколкото за спестителите.

Засилвайки натиска върху банковата индустрия в сряда, влиятелната комисия от депутати към Министерството на финансите на Великобритания заяви, че пише до надзорния орган на града, Органа за финансово поведение, за да предложи да разгледа въпроса.

Хариет Болдуин, консерватор, председател на комисията, заяви: „Въпреки че потребителите продължават да пазаруват на най-добрите цени, информацията, която получихме от най-големите банки в Обединеното кралство, показва, че може да се направи много повече.“

Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group и NatWest Group бяха принудени миналия месец да защитят лихвени проценти от по-малко от 1,3% по своите лесни за достъп спестовни сметки, въпреки че основният лихвен процент на Bank of England се покачи до 4%.

Според анализ на печалбите на банките, направени през втората половина на 2022 г. от Unite, заемодателите са регистрирали допълнителни £7 милиарда нетен доход от лихви в сравнение със същия период през 2019 г., преди пандемията от Covid, когато основният лихвен процент на банката остана близо до нулата.

Това идва, тъй като се очаква най-големите кредитори в Обединеното кралство да се възползват от данъчната промяна, включена в бюджета миналата седмица. От април правителството ще намали допълнителната такса върху печалбите на банките от 8% на 3%, помагайки за смекчаване на удара от увеличението на основната ставка на корпоративния данък от 19% на 25%.

Кампаниите призоваха да се запази допълнителната такса на същото ниво, тъй като нарастващите лихвени проценти им помагат да печелят „неочаквани печалби“. Това е ход, който можеше да донесе повече от £1 милиард за хазната.

Шарън Греъм, генерален секретар на Unite, каза, че банките третират повишаването на лихвените проценти като „лиценз да бъркат в джобовете на домакинствата в цяла Великобритания“. И това на фона на влошаващата се криза с разходите за живот за милиони семейства.

Тя добави: „Необузданото печалбарство отнема милиарди лири от работниците и общностите и ги поставя в ръцете на корпоративна Великобритания. Миналата година печалбите на четирите големи банки скочиха до £33 милиарда. Политиците трябва да се събудят. Можем да сложим край на кризата с разходите за живот само като се заемем с печалбите на големите играчи.“

Превод и редакция: Венета Николова