Засадете това растение във всяка саксия: Помага при болки в ушите, чисти бронхи и мазоли

254
Снимка: Pixabay

Една от билките, които от векове растат у нас и които имат доказани лечебни свойства, е дебелец. Растението носи това название заради дебелите си, сочни и изпълнени с вода листа. В различни региони на страната ни е познато като планинска роза, бабино ухо. Лечебното растение е известно още и като алпийска роза.

От много години намира широка употреба в народната медицина. Нашите предци са лекували с дебелец кожни заболявания, рани, мазоли, кокоши трън. Освен това, дебелец влияе благоприятно и върху хормоналния баланс на жените, кистозни и туморни образувания на яйчниците, матката и гърдите. Има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Помага при ужилвания от насекоми и изгаряния, пише “acition-news.“

Дебелец е билка, която е позната от дълги години у нас, приема се често под формата на тинктура, става все по-популярна. Билката дебелец е многогодишно растение, разпространено в Европа и Мала Азия. Познати са повече от 40 вида. Билката се среща в България в сухи и каменисти места в планинските райони на Рила, Пирин, Родопите, Стара планина. Дебелецът представлява ниско тревисто растение с жлезисто стъбло, чиито листа са издължени и заострени с червеникав оттенък, а връхчето им е снабдено с бодилче. Листата не опадат през зимата, а самото растение е издръжливо на студ и на горещини. Расте през месеците юли и август.

Сокът от дебелец е мощно пречистващо кръвта средство. Сокът се добива от пресните листа на билката, които могат да се изстискат както ръчно, така и чрез сокоизстисквачка. Листа или сок в комбинации с други природни продукти или вещества, действат много благоприятно при кожни проблеми.

Сокът от билката повлиява благоприятно при възпаление на ухото. Няколко капки, които се капват в него, носят временно облекчение. Въпреки това, ако болката е настойчива и не минава, се касае за възпаление, най-често в средното ухо, затова и трябва да се направи консултация с УНГ-специалист.

Прясно изцеденият сок от дебелец е много ефикасен за кожни заболявания, като ефектът му е стягащ. Използва се при възпаления, смесен с пчелен мед. Подходящ е и за гъбични заболявания като кандидоза.

В народната медицина дебелецът се използва за отстраняване на твърдите и болезнени мазоли. Листата от дебелец (Sempervivum) могат да повлияят на тези кожни образувания и при упорито третиране те да изчезнат напълно. Обикновено вечер, след парна баня, мазолът се налага с листо от дебелец, като ципата се обелва и мястото се бинтова. С превръзката се престоява през цялата нощ.

Активните съставки в билката стопират размножаването на туморни клетки в организма. Затова често екстракти или смеси от дебелец с други природни продукти се препоръчват като съпътстваща терапия за онкоболни. Природен препарат от дебелец и мед е с много ефикасно действие върху кисти на яйчниците и гърдите. Помага и срещу миома на матката.

Има ли обаче и странични ефекти?

Правило за всички билки е да не ги употребяваме произволно, без консултация с фитотерапевти, дългогодишни билкари и лекари. Също така, да не приготвяме сами билкови отвари, извлеци или различни препарати, тъй като можем да не дозираме правилно съставките или да направим неподходяща комбинация от вещества. Продължителната употреба на билки и билкови продукти по наше усмотрение също може да има негативни последици, тъй като може да доведе до предозиране, което да се окаже опасно.

Дебелец е отдавна позната билка у нас с доказани лековити свойства. Съдържа ценни химични вещества и минерали, които могат да облекчават или лекуват различни здравословни проблеми. Действа противовъзпалително, антисептично, регенериращо върху отделни болни органи и системи. Много ефикасна е за заздравяване на рани, кожни проблеми, за премахване на мазоли, кокоши трън и херпес зостер.

По публикацията работи: Велислава Велева