Ароматерапия при артрит – как работи и как ни помага в домашни условия

104

Много хора, които трябва да се справят с многото изтощителни симптоми на артрит – болка, подуване, намален обхват на движение и скованост – са готови да опитат алтернативни средства. Те се стремят да намерят облекчение отвъд това, което техните лекарства могат да предложат.

Вече има солидни доказателства в подкрепа на използването на алтернативни терапии като акупунктура и медитация при лечение на симптомите на артрит. Науката също така показва някои ползи от включването на ароматерапията във вашия антиартритен арсенал. Ако не сте запознати с ароматерапията, това е използването на ароматни масла за лечение на редица заболявания. Ароматните масла са най-концентрираните екстракти от цветя, билки, дървета и други растения. Практиката съществува от древни времена. „Терминът „ароматерапия“ наистина е погрешно наименование“, казва Барб Пичиано, бивш директор на програмата за лечебни услуги в клиниката в Кливланд. „Използването на етерични масла се нарича ароматерапия, но думата не обхваща всички начини, по които действат.“ Когато се опитвате да управлявате болката при артрит, ще трябва да използвате нещо актуално, казва Пичиано. „Няма да повлияете на болката в ставите с вдишване, но по отношение на релаксацията може да е ефективно.“

„Много книги за ароматерапия казват да внимавате как го използвате. В малки количества – само няколко капки – може да бъде отлично за облекчаване на болката.“ Безпокойството възниква, защото уинтъргрийн растението съдържа голямо количество метил салицилат, химикал от същото семейство като аспирина, оттук и прозвището „течен аспирин“. Етеричните масла могат да бъдат добро лекарство, когато става въпрос за облекчаване на симптомите на артрит. Освен това, хроничната болка често води до други състояния, като лош сънтревожностдепресия и цялостно намаляване на качеството на живот.

Ето информация за някои от най-популярните етерични масла, използвани при артрит:

  • Джинджифил:

Благодарение на веществото, наречено гингерол, тази билка притежава мощни противовъзпалителни ефекти. Всъщност, когато изследователите сравняват джинджифила с ибупрофен, и двата продукта показват сходна противовъзпалителна активност.

  • Мента:

Силата на ментата се дължи на ментола. Това органично съединение съдържа най-малко 44 процента свободен ментол, който създава усещане за горещо или студено. А това може временно да премахне способността ви да усещате болката от артрит.

  • Лавандула:

Нито един аромат не се свързва по-добре с добрия сън от лавандулата. Билката съдържа най-малко две съединения, линалол и линалил ацетат, които имат седативен ефект. Но лавандулата също така изглежда помага директно при хронични болки в ставите.

  • Евкалипт:

Може би го познавате най-добре като продукт, който действа за прочистване на дихателните ви пътища. Но маслото съдържа и съединения, които действат като противовъзпалителни, за да намалят подуването и болката. В едно проучване на хора с ОА, които са имали операция за смяна на колянна става, вдишването на евкалиптово масло в продължение на 30 минути в три последователни дни след операцията е ефективно за намаляване на болката.

Домашен мехлем при артритни болки:

  • 14 капки етерично масло от евкалипт
  • 14 капки етерично масло от сладка майорана
  • 7 капки етерично масло от лавандула
  • 7 капки етерично масло от мента
  • 7 капки етерично масло от розмарин
  • 60 мл бадемово масло
  • 1 супена лъжица масло от жожоба

По публикацията работи: Велислава Велева