Ето как да си направим домашни бонбони от шоколад, сметана и фурми. Някой може да си каже защо да правя домашни бонбони, след като има толкова много от тях в търговската мрежа? Защото ще сме сигурни какви са съставките. Създаването на сладки шедьоври е творчески, медитативен и приятен процес.
1.Домашни бонбони от шоколад, сини сливи и сметана – отлично допълнение към кафето или чая.
Необходими продукти:
-200 гр. шоколадови бисквитки;
-15-20 бр. сини сливи без костилки;
-100 гр. масло;
-2-3 с.л. сметана;
-1 блокче черен шоколад;
-1/2 бял шоколад;
-дълги дървени шишчета за фондю.
Начин на приготвяне:
Накисваме сините сливи в топла вода, за да омекнат. След това ги подсушаваме с помощта на кухненска хартия. Бисквитките се смилат в блендер и се смесват със сметаната и маслото на стайна температура. Получената маса омесваме на топка и оставаме за половин час, така че продуктите да се смесят добре.
Разделяме количеството на 15-20 малки части и оформяме от тях бонбони. В средата на всяка поставяме парче от сините сливи. Навиваме на топка, за да може плода да остане вътре.
Оставяме готовите бонбони за кратко в хладилника. След това ги нанизваме на шишовете и оставяме отново на студено. Да си приготвим глазурата за домашни бонбони. При непрекъснато бъркане слагаме на водна баня шоколада, за да се разтопи. Много важна тънкост: всеки студен бонбон се потапя по отделно в разтопения шоколад и оставяме изправени. Най-удобно е поставка за ножове или висок стъклен буркан с широко гърло, на чието дъно поставяме дунапренена гъба, така че шишчетата бъдат неподвижни. Готовите шоколадови бонбони оставяме в хладилника за поне час, докато глазурата стегне напълно. Бонбоните могат да се украсяват. За да направим това, трябва да разтопим малко бял шоколад и да го налеем в найлонов плик. Отрязваме малко ъгълче, след което правим бели ленти за глазура върху готовите бонбон и след това отново в хладилника.
2. Домашни бонбони с шоколад и ягоди за романтична вечер:
Необходими продукти:
-20 бр. големи ягоди;
-2-3 блокчета млечен шоколад;
-настърган кокос или настъргани ядки за завършек;
-дървени шишчета.
Начин на приготвяне:
Измиваме ягодите и ги подсушете със салфетка, нанизваме ги на шишчета и оставяме в хладилника. Това е важно, за да може глазурата да ти обвие равномерно и без пукнатини. На водна баня разтапяме шоколада. Много бързо потапяме в нея изстудените ягоди. По желание можем да ги поръсим със смлени ядки или кокосови стърготини, но ще са вкусни и без добавки.
Поставяме шишчетата изправени в хладилника за час, докато шоколадът стегне напълно. Вместо ягоди можем да използваме накиснати сушени плодове, като сушени кайсии, сини сливи, смокини или фурми (но е важно те също да са студени и сухи), а млечният шоколад да замените с бял или черен.
3.Бързи домашни бонбони без шоколад:
Необходими продукти:
-400 гр. фурми, сини сливи или сушени кайсии без костилки;
-нарязани ядки, кокосови стърготини или какао за поръсване.
Начин на приготвяне:
Смиламе сушените плодове в блендер. След това с мокри ръце ги оформяме на малки топчета. Овалваме в ядките и оставяме в хладилника за охлаждане.
По публикацията работи: Велислава Велева