Изключително рядко космическо събитие се задава: Пригответе се, за да го наблюдавате

190
Кадър: Youtube/After Effects Tips & Treats - by Julien Schickel

До няколко дни ще се разкрие зрелищна гледка в небето. В дъгова формация ще се подредят 5 планети от Слънчевата система. Става въпрос за Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс. Това космическо явление е изключително рядко и си струва да се подготвите и да го наблюдавате. В статията е посочено какво можете да направите, за да се насладите на зрелището

Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова формация в нощите от 25 до 30 март заедно с Луната, предаде „Сайънс Алерт“.

Юпитер обаче може да потъне в залеза и да се изгуби в слънчевата светлина след 28-и, така че се стремете да видите това сравнително рядко космическо събитие дотогава.

Ако искате да забележите всичките пет планети в една нощ, времето, тъмното небе и ясният хоризонт са от ключово значение, съобщава Телеграф.

Вероятно можете да видите някои от тези планети от града. Венера ще бъде най-лесна за забелязване с невъоръжено око, защото тя е третият най-ярък обект на небето след Слънцето и Луната.

Някои от другите планети обаче, като Уран и Меркурий, може да се видят по-трудно. Дайте си най-добри шансове, като се отдалечите от светлините на града, на място с тъмно небе, преди залез-слънце. Не забравяйте да проверите времето и да планирате безоблачна вечер.

Разположете се на място с ясна, безпрепятствена гледка към западния хоризонт – без планини или сгради, които да блокират залеза! Ще трябва да погледнете ниско над хоризонта, за да забележите Юпитер и Меркурий.

Въпреки че повечето от планетите трябва да се виждат с просто око, вероятно ще ви е необходим бинокъл или дори телескоп, за да видите Уран и да се насладите на цялата процесия от пет планети.

Лесен начин за разпознаване на планетите е да изтеглите астрономическо приложение като Sky Tonight или Sky Safari, което ще ви покаже къде точно се намира всяка планета на нощното небе.

Малко след като Слънцето се спусне под хоризонта, погледнете на запад. Ниско в небето, където Слънцето току-що е залязло, Юпитер и Меркурий ще се появят един до друг.

По публикацията работи: Пламена Сутева