Грандиозен успех за България: Националния ни отбор спечели първа по рода си Балканиада по снежен волейбол (СНИМКИ)

125
Снимка: Facebook/ Зимен волейбол - Snow Volleyball

Исторически успех за България на спортната сцена. Националният ни отбор спечели първата по рода си Балканиада по снежен волейбол. Шампионите от първата по рода си Балканиада по снежен волейбол – Георги Фисински и Никола Лазаров, споделят, че се вълнуват от победата и все още не осъзнават, че това се е случило. 

Състезанието е проведено под връх Перелик в Родопите. Мачът срещу Румъния се решава в тайбрек, а залогът е титлата на полуострова. Георги и Никола са състезатели на волейболен клуб „Родопа Смолян”. Крачката към играта на сняг правят от любопитство. Никола Лазаров коментира, че в началото всичко е започнало като забава, но тя бързо се превърнала в ангажимент към родината, въпреки нетипичните за състезателите снежни условия.

„Участниците могат да играят с ръкавици, с шапки, но задължително с бутонки. Футболните бутонки се оказаха най-подходящи. Първата година имахме инциденти, защото състезателите не знаеха какво да правят, но вече е ясно как да играят”, каза Тодор Стоянов, технически супервайзор по снежен волейбол. Стоянов е сред хората, които полагат основите на снежния волейбол в България. Той споделя, че му е отнело три години да намери подходяща локация. Така стигнал до връх Перелик.

Спортът съществува от едва няколко години. На полето участват трима състезатели. Мачът се играе до два спечелени гейма. А амбициите на България са големи. Според Стоянов качество на българския волейбол, когато се принесе в снежния му вариант, дава много добри резултати.

По публикацията работи: Велислава Велева