Бизнес

Милиони, изплатени като бонуси на персонала на UK Silicon Valley Bank дни след спасяването й

Съобщава се, че служители са получили допълнителни заплащания от „скромен“ пул, на обща стойност между 15 -20 милиона паунда след сделката за поглъщане от HSBC

Съобщава се, че британското подразделение на рухналата Silicon Valley Bank е платило милиони лири бонуси дни след като е било продадено в спасителна сделка за £1.

Твърди се, че персоналът на Silicon Valley Bank UK (SVB UK) е получил изплащания от това, което е описано като „скромен“ бонусен фонд, на стойност между 15 -20 милиона паунда. Базираната в Калифорния банка се срина преди осем дни, предизвиквайки опасения за нова глобална банкова криза.

Подробности за изплащанията се появиха, тъй като засегнатата от кризата банка Credit Suisse беше заключена в преговори този уикенд с UBS за потенциално придобиване. Регулаторите по целия свят сега се борят да запазят общественото доверие в международната банкова система.

Бонусите за персонала на SVB UK били одобрени от новия собственик, HSBC, според Sky News, който първи съобщи за изплащанията. Банката каза, че бонусите са били договорени преди фалита.

Иън Стюарт, главен изпълнителен директор на HSBC UK, каза: „Искахме този бизнес и искахме да задържим хората, които от своя страна подкрепят клиентите. Уважихме тези предварително договорени плащания, за да признаем техния опит и да демонстрираме доверието си в SVB UK.”

Банката каза, че в продажбата на SVB UK, която беше улеснена от Bank of England в консултация с Министерството на финансите, не са участвали средства на правителството или данъкоплатците. В дъщерното дружество работят повече от 600 служители.

Стотици милиарди лири бяха изтрити от стойността на глобалните акции миналата седмица след колапса на SVB. Имаше засилени страхове от финансова зараза, когато регулаторите затвориха базираната в Ню Йорк Signature Bank миналата неделя, след като клиенти започнаха да теглят милиарди долари.

До вторник Credit Suisse, втората по големина банка в Швейцария, също изглеждаше в опасност, тъй като банката разкри, че нейният одитор е открил „съществени слабости“ в контрола на нейните финансови отчети. Имаше разпродажба на акции, след като Саудитската национална банка, основен акционер, изключи всякакви допълнителни инвестиции.

В петък акциите на Credit Suisse паднаха с 8%, въпреки че получиха спешни заеми от £45 млрд. от Swiss National Bank. Повече от 450 милиона долара (369 милиона британски лири) са били изтеглени от фондовете на Credit Suisse в САЩ и Европа между 13 и 15 март, според данни на Morningstar Direct.

Този уикенд Credit Suisse, за която се съобщава, че наема повече от 5000 души в Лондон, беше в трудни преговори с швейцарския банков гигант UBS и регулаторите за потенциално сливане. Съобщава се, че UBS анализира потенциалните рискове от поглъщане.

UBS търси отстъпки при всяко сливане, включително обезщетение или правителствено споразумение за покриване на бъдещи съдебни разходи, според източник, цитиран от Financial Times. Твърди се, че регулаторите считат, че сливането може да е единствената възможност за спиране на срива на доверието в Credit Suisse.

Увеличаването на разходите за заеми след повече от десетилетие на исторически ниски лихвени проценти предизвика опасения за нова глобална банкова криза. Той намали стойността на дългосрочните облигации, държани от банките, и ускори скоростта, с която клиентите теглят средства, тъй като вече не могат да заемат пари от другаде при по-ниски проценти.

Превод и редакция: Венета Николова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца