Бизнес

Ще повиши ли отново Федералният резерв лихвените проценти?

Причината за повишаване на азиатските акции се крие в стагнацията на пазара на труда в САЩ, което предполага че Федералният резерв отново ще повиши лихвените проценти на срещата си следващия месец. Доларът започна седмицата също нагоре.

Най-всеобхватният индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) е с 0,14% по-висок, докато японският Nikkei (.N225) спечели 0,5%. Пазарите в Австралия, Хонконг и Европа са затворени за Великден. Фючърсите на E-mini за S&P 500 са без промяна.

Китайските акции обаче се понижиха днес, като индексът CSI300 на bluechip (.CSI300) падна с 0,2%, докато индексът Shanghai Composite (.SSEC) се понижи с почти 0,3%.

Данните на Министерството на труда в петък показаха, че заетите в неселскостопанския сектор са се увеличили с 236 000 миналия месец.

Нивата на актуализация на трудовите възнаграждения са се забавили, но остават високи, за да съответстват на целта на централната банка на САЩ от 2% инфлация.

„Пазарът на труда все още е твърде стегнат, за да може Фед да намали инфлацията до 2% без допълнителни увеличения на лихвените проценти“, каза Мансур Мохи-уддин, главен икономист в Bank of Singapore.

„Инвеститорите очакват банковите фалити в САЩ от миналия месец да принудят Федералния резерв да намали лихвите, но служители предупреждават, че стабилната инфлация ще направи малко вероятно Фед да смекчи политиката си тази година.“

Според пазарните оценки има 66% шанс Фед да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта на заседанието си на 2-3 май. За това дава индикации инструмента на CME – FedWatch.

Фокусът на инвеститорите сега ще се насочи към доклада за инфлацията, който се очаква в сряда. Той ще оформи пътя, по който Фед ще поеме в битката си срещу цените. В сряда ще бъде публикуван и протоколът от последното заседание на централната банка, което беше през март.

В момента инвеститорите залагат, че смутът в банковата система, предизвикан от внезапния колапс на Silicon Valley Bank през март, ще затегне условията за кредитиране. Търговците все повече вярват, че Фед ще намали лихвите през втората половина на годината, за да предотврати икономическия спад.

Според стратезите на Citi не само високата инфлация, но и все още силният пазар на труда правят съкращенията малко вероятни. „Но виждаме, че постоянната висока инфлация води до по-нататъшни скокове.“ Citi очаква още три увеличения на лихвените проценти с 25 базисни пункта.

Доходността на двугодишните съкровищни ​​облигации на САЩ, която обикновено се движи в крак с очакванията за основния лихвен процент, се повиши с 13 базисни пункта до 3,951%, докато доходността на 10-годишните съкровищни ​​облигации се повиши с 8,8 базисни пункта до 3,378%.

Кривата на доходността на държавните облигации на САЩ е на -57,7 базисни пункта. Тази крива измерва разликата в доходността на дву- и 10-годишните съкровищни ​​облигации, разглеждани като индикатор за икономическите очаквания.

На валутния пазар индексът на долара, който измерва щатската валута спрямо шест основни конкурента, се повиши с 0,118% до 102,14.

Еврото се повиши с 0,05% до $1,0902, докато стерлингът последно се търгуваше за $1,2416, което е ръст от 0,02% за деня.

Йената отслабна с 0,32% спрямо зелените пари до 132,55 за долар, след като новият управител на централната банка на Япония Казуо Уеда пое поста от Харухико Курода. Уеда, чийто мандат започна в неделя, ще проведе днес встъпителната си пресконференция в 10:15 GMT.

Спот златото падна с 0,5% до 1998,53 долара за унция, докато фючърсите върху златото в САЩ се понижиха с 0,27% до 2006,50 долара за унция.

Американският суров петрол пък се вдигна с 0,09% до 80,77 долара за барел, а Брент беше на 85,18 долара, което е ръст от 0,07% за деня.

Превод и редакция: Венета Николова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца