Чугунените съдове са предпочитани от мнозина, тъй като са тежки и запазват топлината дълго време. При приготвянето на някои ястия обаче, е добре да избягваме точно този тип съдове. Има някои храни, които не е подходящо да се готвят в чугунени съдове
Ето пет ястия, които не трябва да готвите в чугунените си съдове:
Доматен сос
Киселите храни като домати могат да повредят защитното покритие на тигана, което е истински проблем. Още по-лошо, крайният резултат е, че храната ще има метален вкус, особено ако е бавно готвен сос, съобщава сайтът Здравето.
Омлети
Освен ако нямате много скъп тиган от реномиран производител, за който знаете, че е с високо качество, омлетите и другите яйца може да залепнат на повърхността, когато се опитате да ги извадите.
Риба
Подобно на яйцата, рибата може да залепне за тигана и ще трябва да го изстържете, за да я махнете, като повредите защитата на тигана. Чугунът е чудесен предимно за пържоли.
Месо, задушено във вино
Не е най-добрата идея да готвите храна в чугун, към който добавяте вино или оцет, освен ако съдът не е идеално защитен. Киселината корозира малки количества от метала. А те влизат в храната и придават метален вкус и са потенциално вредни за здравето.
Десерти
Ако често приготвяте ароматна храна в този съд, остатъчният вкус ще се пренесе в следващото ястие, което решите да приготвите. Ако имате няколко такива съда, отделете тези, в които приготвяте солени ястия с чесън и тези за сладки деликатеси.
По публикацията работи: Пламена Сутева