Няколко метода за грижа на косата, които трябва да избягваме

44
Снимка: Pixabay

Много дами се заблуждават, че щом мият косата си с шампоан и балсам и си нанасят маска веднъж седмично, то това ще бъде достатъчно, за да поддържат косата си здрава и красива. Но това е валидно само за жени, които имат изключителен късмет с генетиката си. Повечето дами се нуждаят от допълнителна грижа за поддръжка на косата, за да не бъде тя нацъфтяла, чуплива и суха, както и от някои съвети, които да следват в рутината си

Има няколко фактора, които са способни да нанесат вреда на косата. Понякога дори фризьорите правят тези грешки.

Неправилно разресване

Неправилното разресване на косата може да я увреди сериозно. Първо, не използвайте обикновен гребен, ако косата ви е все още мокра. След миене космите стават много крехки и има риск да станат още по-чупливи. Първо внимателно разрешете косата с ръцете си и след това вземете специален гребен, който е предназначен за мокра коса. В никакъв случай не започвайте разресването от корените. Първо подредете върховете, премахнете заплитания и едва след това преминете към корените, съобщава сайтът Актуално.

Неправилно измиване

Когато мият косата си, много хора забравят да спазват температурния режим. Топлата вода е основният враг на скалпа. Използвайте топла вода за измиване и малко хладка вода за последно изплакване. Не нанасяйте шампоан за 10-20 секунди. Разпределете необходимото количество от продукта в ръцете си, разбийте на лека пяна и след това пренесете върху косата. Разнесете шампоана върху скалпа за поне няколко минути. Миенето трябва да е относително дълго, за да подейства продуктът. Не нанасяйте пяна по дължината на косата, а само на корените.

Неправилно сушене

Със сигурност многократно сте забелязвали как косата се изсушава в салоните за красота: с много горещ въздух, много бързо и с помощта на гребен. Можете да използвате горещ режим, но само на разстояние от косата и като държите сешоара на къдрицата за не повече от няколко секунди. У дома това не винаги работи. Затова изберете само топъл въздух от сешоара и не нагрявайте отделни кичури твърде дълго – това определено ще ги увреди. Накрая изсушете косата си на студена температура.

Грешни прически

Много жени обичат да събират косата си на висока опашка или кок, закрепвайки я със стегнат ластик. Твърде силното дърпане обаче уврежда космените фоликули и косата започва да окапва. Тракционната алопеция, вид плешивост, която се появява поради носенето на твърде стегната коса, е често срещана при фигуристи, гимнастички и други момичета, които постоянно носят елегантни високи конски опашки. Освен това на мястото, вързано с ластик, косата се уврежда силно и се накъсва с времето. Избягвайте тази прическа. За ниски опашки или плитки използвайте копринени ластици – те нараняват най-малко косата.

По публикацията работи: Пламена Сутева