Бизнес

Спад на Азиатските пазари, тъй като опасенията за глобална банкова криза нарастват

Фондовите пазари в цяла Азия отбелязаха спад днес, тъй като проблемите в международния банков гигант Credit Suisse засилиха страховете от по-широка банкова криза.

Основните индекси в Япония, Хонконг и Австралия се понижиха с над 1% на фона на по-сериозни загуби в банковите акции.

Това става след като Credit Suisse заяви, че ще заеме до 50 млрд. франка (54 млрд. долара; 44,5 млрд. британски лири), за да подкрепи финансите си.

Акциите на банката паднаха, след като тя откри „слабост“ във финансовите си отчети.

BBC информира, че Bank of England се е свързала с Credit Suisse и швейцарските власти, за да следи ситуацията.

Проблемите в банковия сектор се появиха в САЩ миналата седмица с колапса на Silicon Valley Bank – 16-ата по големина банка в страната – последван два дни по-късно от колапса на Signature Bank.

Влошаването във финансовия резултат на Credit Suisse беше „подсилено“ от проблемите в по-малките банки, мнение на Саюри Шираи – професор по икономика в университета Кейо в Токио.

„Инвеститорите и кредиторите са загрижени за риска. Банките може да пострадат от набирането на средства, което от своя страна ще се отрази на разходите за финансиране за МСП и стартиращи фирми в световен мащаб“, добави тя.

Японският индекс Nikkei 225 падна с 1,1% в средата на азиатската търговия. Индексът на акциите на Topix Banks падна с повече от 4%, след като отбеляза най-лошия си ден от три години по-рано тази седмица.

Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, най-големият кредитор в страната по размер на активите, се понижиха с 3%. Това беше в съответствие със загубите на контрагентите: Sumitomo Mitsui Financial Group и Mizuho Financial Group.

Индексите в Хонконг и Сидни паднаха с над 1,5%, докато Shanghai Composite беше с 0,5% по-нисък.

„Пазарите могат бързо да се върнат към нормалното си състояние, след като епизодът, насочен към САЩ, отмине на заден план. По-широките страхове от зараза на този етап са ограничени, тъй като банките са много по-добре капитализирани в Азия“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Credit Suisse, основана през 1856 г., е изправена пред поредица от скандали през последните години, включително обвинения в пране на пари и други проблеми.

Тя регистрира загуби през 2021 г. и отново през 2022 г. и предупреди, че не очаква да бъде печеливша до 2024 г.

Оповестената от банката във вторник „съществена слабост“ в нейните контроли за финансови отчети поднови опасенията на инвеститорите.

Те се засилиха още повече, когато Саудитската национална банка, най-големият акционер на Credit Suisse, заяви, че няма да купува повече акции в швейцарската банка по регулаторни причини.

По това време Credit Suisse настояваше, че финансовото й състояние не е проблем. Но акциите на кредитора завършиха сряда надолу с 24%, тъй като други банки побързаха да намалят експозицията си към фирмата. Не помогна и това, че премиерите на Испания и Франция се изказаха в опит да облекчат страховете.

Днес Credit Suisse заяви, че ще заеме до 50 милиарда франка от швейцарската централна банка, „за да засили превантивно своята ликвидност“.

Колапсът на Silicon Valley Bank също подхрани опасенията относно стойността на облигациите, държани от банките, тъй като нарастващите лихвени проценти направиха тези облигации по-малко ценни.

Централните банки по света – включително Федералният резерв на САЩ и Банката на Англия – рязко увеличиха лихвените проценти, докато се опитват да ограничат инфлацията.

Банките са склонни да държат големи портфейли от облигации и в резултат на това са на значителни потенциални загуби. Спадът в стойността на облигациите, държани от банките, не е непременно проблем, освен ако те не са принудени да ги продадат.

Silicon Valley Bank – която се специализира в кредитиране на технологични компании – беше затворена в петък от американските регулатори. Това, което беше най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам.

Превод и редакция: Венета Николова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца