Британското разузнаване: Русия взе паспортите на някои държавни служители, за да не избягат от страната

29
Снимка: Pixabay

Това обяви британското военно министерство, позовавайки се на данни от британското разузнаване. Според министерството тази мярка се взима, за да не дезертират недоволни служители. Твърди се и това, че от началото на конфликта, държавните служители са обект на все по-строги ограничения за пътуване извън страната

Русия конфискува паспортите на някои служители, за да ги спре да избягат от страната, сочат данни на британското разузнаване, съобщи „Бизнес инсайдер“.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи в актуализирано разузнавателно съобщение, че „някои длъжностни лица вероятно е трябвало да предадат паспортите си“ на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ). То заяви, че „мерките вероятно имат за цел да предотвратят бягството или дезертьорството на все по-недоволни служители“.

Министерството на отбраната определи това като разширяване на съществуващите мерки, които съществуват още от съветско време и бяха затегнати през 2014 г., когато Русия окупира нелегално украинския полуостров Крим.

То заяви, че „от началото на руското нахлуване в Украйна руските държавни служители и работници са обект на все по-строги ограничения за пътуване в чужбина“, предава БГНЕС.

Отбелязва се също, че работодателите, които са по-близо до центъра на властта в Русия, „са изправени пред по-строги ограничения, на служителите на Кремъл е забранено да пътуват в чужбина за всякакви развлекателни цели“.

Русия става все по-изолирана, откакто нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отчасти заради западните санкции и ограниченията за пътуване.

По публикацията работи: Пламена Сутева