Предложение: Връх в Рила да бъде кръстен на наш голям алпинист

90
Снимка: Pixabay

Вече е организирана подписка връх в планина Рила да носи името на родния алпинист Людмил Янков. Въпросният връх се намира на билото – между връх Мусала и връх Алеко. Родният алпинист Людмил Янков загина на 35-годишна възраст, през 1988 г.

Организираха подписка за именуване на планински връх в Рила на името на алпиниста Людмил Янков. Поводът е 70-годишнината от рождението му. Инициативата започна в социалните мрежи в Кюстендил, съобщиха от БНР.

Създаден е и инициативен комитет, който ще внесе събраните подписи от петицията пред Комисията по именуване на обекти с национално значение в президентската администрация.

Обектът, който е избран да бъде наименуван на името на кюстендилския алпинист, е връх в Рила, който се намира на билото – между връх Мусала и връх Алеко, познат в туристическите среди като „Безименния“. Това е четвъртият по височина връх в Рила планина и част от емблематичния „Мусаленски траверс“. Върхът е висок 2 792 м.н.в.

От туристическото дружество в Кюстендил припомниха, че Людмил Янков загина на 17 април 1988 г., под връх Камилата в Рила, заедно с още един кюстендилски алпинист – Стоян Наков. Янков – един от героите от експедицията на Еверест през 1984 г. – издъхна едва на 35 години, близо до родния си Кюстендил.

По публикацията работи: Пламена Сутева