Почина най-възрастният хумболтов пингвин в света, на име Роузи: Остави след себе си потомство (СНИМКИ)

136

Роузи е починала мирно в съня си, в зоопарка Sewerby Hall. Твърди се, че тя е най-възрастният индивид от вида си хумболтов пингвин. По принцип тези пингвини живеят около 15-20 години, а Роузи е починала на 32 години, като съвсем скоро е щяла да стане на 33 години

Най-старият хумболтов пингвин в света почина в зоопарк в Йоркшир малко преди да навърши 33 години, пише Daily Star.

Роузи беше звездната атракция в зоологическата градина Sewerby Hall близо до Бридлингтън, където живееше от само четири месеца.

Тя почина мирно в съня си в петък (10 март), само няколко седмици преди 33-ия си рожден ден.

Роузи беше отведена в Бридлингтън от Birdworld в Съри заедно с партньора си Дион през 1990 г., когато главният пазач на зоологическата градина Джон Пикъринг ги прибра.

Дион и Роузи излюпиха няколко пиленца през годините и заедно с другарите си Пингу и Пени направиха така, че пингвините да се превърнат в една от най-популярните атракции в зоологическата градина.

Hull Live съобщава, че Роузи и нейните приятели са изиграли жизненоважна роля в развъдната програма на зоопарка от 1990 г. насам.

Хумболтовите пингвини са класифицирани като уязвими към изчезване в дивата природа поради промените в климата и прекомерния улов на предпочитаните от тях видове плячка.

Продължителността на живота на пингвините Хумболт в природата е 15-20 години.

Г-н Пикъринг каза: „Всички сме съсипани от загубата на Роузи. Аз самият съм с нея, откакто беше на четири месеца и сме прекарали 32 години от живота си заедно по един или друг начин, през всички житейски изпитания и премеждия“.

Потомството на Роузи Туини, Уебстър и Флип Флоп и нейното първо внуче, Пикъл, все още могат да се видят в зоологическата градина, заедно с Тоби, Пикачу и Сигсби.

 Превод и редакция: Пламена Сутева