Оказа се, че лилавите зеленчуци притежават невероятни свойства

82
Снимка: Pixabay

Учени казват, че зеленчуците с червени, лилави и сини пигменти (антоцианини), имат свойството да намаляват риска от диабет. Голямо количество ацилирани антоцианини има в лилавите картофи, червеното зеле и други.

Червените, лилавите и сините пигменти в плодовете, зеленчуците и грудките, наречени антоцианини, могат да намалят риска от диабет чрез повлияване на енергийния метаболизъм, чревната микробиота и възпалението, пише сайтът Здравето.

Благоприятният ефект на антоцианините върху диабет тип 2 се увеличава, ако антоцианинът е ацилиран.

Голямо количество ацилирани антоцианини може да се намери в лилавите картофи, лилавите сладки картофи, репичките, лилавите моркови и червеното зеле, докато боровинките и черниците съдържат предимно неацилирани антоцианини. Ацилираните антоцианини се абсорбират слабо при храносмилането, но имат пробиотични свойства и намаляват риска от диабет по-ефективно от неацилираните антоцианини.

„Последните изследвания показват, че ацилираните и неацилираните антоцианини могат да повлияят на диабет тип 2 по различни начини”, казва постдокторантът Канг Чен от Отдела за хранителни науки, Университета на Турку, Финландия.

По публикацията работи: Пламена Сутева