Учени казват, че зеленчуците с червени, лилави и сини пигменти (антоцианини), имат свойството да намаляват риска от диабет. Голямо количество ацилирани антоцианини има в лилавите картофи, червеното зеле и други.
Червените, лилавите и сините пигменти в плодовете, зеленчуците и грудките, наречени антоцианини, могат да намалят риска от диабет чрез повлияване на енергийния метаболизъм, чревната микробиота и възпалението, пише сайтът Здравето.
Благоприятният ефект на антоцианините върху диабет тип 2 се увеличава, ако антоцианинът е ацилиран.
Голямо количество ацилирани антоцианини може да се намери в лилавите картофи, лилавите сладки картофи, репичките, лилавите моркови и червеното зеле, докато боровинките и черниците съдържат предимно неацилирани антоцианини. Ацилираните антоцианини се абсорбират слабо при храносмилането, но имат пробиотични свойства и намаляват риска от диабет по-ефективно от неацилираните антоцианини.
„Последните изследвания показват, че ацилираните и неацилираните антоцианини могат да повлияят на диабет тип 2 по различни начини”, казва постдокторантът Канг Чен от Отдела за хранителни науки, Университета на Турку, Финландия.
По публикацията работи: Пламена Сутева
Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…
Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…
Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…
Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…
Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…
Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…
Leave a Comment