Учени казват, че зеленчуците с червени, лилави и сини пигменти (антоцианини), имат свойството да намаляват риска от диабет. Голямо количество ацилирани антоцианини има в лилавите картофи, червеното зеле и други.
Червените, лилавите и сините пигменти в плодовете, зеленчуците и грудките, наречени антоцианини, могат да намалят риска от диабет чрез повлияване на енергийния метаболизъм, чревната микробиота и възпалението, пише сайтът Здравето.
Благоприятният ефект на антоцианините върху диабет тип 2 се увеличава, ако антоцианинът е ацилиран.
Голямо количество ацилирани антоцианини може да се намери в лилавите картофи, лилавите сладки картофи, репичките, лилавите моркови и червеното зеле, докато боровинките и черниците съдържат предимно неацилирани антоцианини. Ацилираните антоцианини се абсорбират слабо при храносмилането, но имат пробиотични свойства и намаляват риска от диабет по-ефективно от неацилираните антоцианини.
„Последните изследвания показват, че ацилираните и неацилираните антоцианини могат да повлияят на диабет тип 2 по различни начини”, казва постдокторантът Канг Чен от Отдела за хранителни науки, Университета на Турку, Финландия.
По публикацията работи: Пламена Сутева
**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата…
**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият…
**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко…
**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове…
**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха…
**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тихо…
Leave a Comment