Затягат изискванията в съседна Румъния: Нови правила в заведенията за хранене

102

От 15 март тази година влизат в сила нови изисквания към заведенията за хранене в Румъния, които според местните медии вероятно ще се отразят и върху джоба на клиентите. Изискванията ще важат за ресторантите и заведенията за бързо хранене в страната, включително за столовите и закусвалните.

Според новите правила менютата на ресторантите освен общата информация трябва да съдържат и данни за количеството на продуктите, хранителната стойност, добавките и алергените. При онлайн поръчка клиентът също ще трябва да има достъп до подробна информация за съдържанието на ястията.

Според собствениците на заведения за хранене това решение означава допълнителни разходи за изготвянето на менютата. Това са разходи, които в крайна сметка ще бъдат поети от клиентите, отбелязват те.

В съобщение на НСЗП се отбелязва, че заповедта от 2022 г. съдържа „важни елементи за здравето на потребителите, смятани от специалистите на институцията за особено важни и в интерес на потребителите, тъй като, ако съгласно Регламента на ЕС 1169/2011 е задължително представянето на всички данни, свързани със съставките на хранителните продукти и хранителната им стойност, нормално е да присъства същият тип информация, която описва един кулинарен продукт, сервиран в заведение за обществено хранене“. По този начин потребителите могат да вземат осъзнато решение, когато избират един продукт или друг в подобно заведение, отбелязва службата.

Според изданието СтартъпКафе новият регламент изисква от заведенията за хранене да предоставят информация за типа и количеството на съставките, които превишават 20 г. в крайния продукт; да предоставят информации за хранителната стойност и използваните хранителни добавки, като при дистанционни поръчки тази информация трябва да бъде достъпна преди завършване на поръчката; информацията за хранителната стойност трябва да показва енергийната стойност и количеството на мазнините, на наситените мастни киселини, на захарите и на солта.

„Очевидно ще трябва консултация, ще има нужда от нутриционист, който да изчисли този енергиен баланс. Освен този разход, според мен няма други. Разбира се, стига да не преминем в зоната, в която менюто ще трябва да включва абсолютно всички състваки, които съдържа продуктът, всички суровини, които съдържа крайният продукт, и менюто се превърне на практика в една Библия“, коментира той. Миские смята, че за собствениците от ресторантьорския сектор може да бъдат от полза и приложенията, които изчисляват хранителния баланс. Но все пак, „ако се придържаме към буквата на закона, ще бъде трудно да напишеш какво съдържа сармата. Много сложно ще бъда да опишеш всичките продукти, да имаш двуезично меню – и на румънски, и на английски“, отбелязва той.

Председателят на Националната служба за защита на потребителите казва също, че това е румънска инициатива, която не е заимствана от европейските практики. Той отбеляза, че е уведомил Европейската комисия за издаването на заповедта и не е получил някакво предупреждение или мярка за спиране на тези нови правила в ресторантите. „Това не означава, че ще бъдат наложени на европейско ниво, но ето че можем да имаме инициативи и без да чакаме първо другите да ги предприемат и ние после да ги приложим“, изтъква още Константинеску.

По публикацията работи: Велислава Велева