Хедж фондовете изграждат макро „огнева мощ“, за да се възползват от нестабилните пазари

37
Снимка: Pixabay.com

Секторът отбеляза най-добрата възвръщаемост след финансовата криза със завръщането на високата инфлация и рязкото повишаване на лихвените проценти.

Хедж фондовете изграждат огневата си мощ в глобалната макро търговия, докато се стремят да се възползват от най-доходоносната среда след финансовата криза.

Макро търговията, стратегия позната от десетилетия, станала известна благодарение на хора като Джордж Сорос и Луис Бейкън, включва залагане на движения в глобални облигации, валута и други активи.

След години на слаба възвръщаемост на пазарите, доминирани от стимулите на централната банка, секторът беше турбокомпресиран от рязкото намаляване на лихвените проценти по време на пандемията от Коронавирус и след това от завръщането на високата инфлация и рязкото покачване на лихвите с отварянето на икономиките.

Базираните в САЩ Schonfeld, Graham Capital и ExodusPoint са сред фирмите, които наемат служители през това време. Мениджърите се подготвят за очакван приток на капитал от инвеститори, които търсят начини да защитят своите портфейли в среда на нестабилни пазари и намаляваща подкрепа от централните банки.

„Има промяна на парадигмата в интереса към макросредствата от предишното десетилетие до сега, което се дължи до голяма степен на дейността на централната банка“, каза Кенет Тропин, председател на Graham Capital – организация с активи от $17,5 млрд., която той основа през 1994 г.

„Макро пазарите се движат като луди, миналата година беше особено добра и наборът от възможности е фантастичен в бъдеще“, добавя той. Базираната в Кънектикът фирма наскоро е наела икономист и мениджър на макро фондове и се стреми да добави още инвестиционни професионалисти.

През февруари Financial Times разкри, че мултистратегическият хедж фонд Schonfeld наема базирания на Бахамските острови макромениджър Бен Мелкман. Той е бивш звезден търговец в Brevan Howard, който до миналата година е ръководил Light Sky Macro. Schonfeld – който преди около две години започна да изгражда присъствието си в
макро търговията – планира да наема агресивно в това пространство, докато се диверсифицира още повече.

Миналия месец ExodusPoint Capital, която управлява активи на стойност 13 милиарда долара, нае базираният в Лондон Патрик Олсон, бивш главен инвестиционен директор в Nektar Asset Management, да ръководи макро стратегия. Базираната в Ню Йорк MKP Capital увеличава броя на персонала, докато се опитва да се възползва от това, което смята за „структурна промяна“ на пазарите. А базираният в Лондон Trium Capital стартира макрофонд в края на миналата година, като краят на количественото облекчаване предвещава „богата ера за глобално макро“, според съизпълнителния директор Доналд Пепър.
Търсенето на макро трейдъри е „изключително високо, както като количество, така и по преценка“, споделя специалист по подбор на хедж фондове.

Една от най-старите стратегии за хедж фондове – макро хедж фондовете, се бори години наред, тъй като трилиони долари стимули от централната банка потискаха нестабилността на пазара и тласкаха лихвените проценти почти до нула, ограничавайки способността им да печелят.

Но макро хедж фондовете до голяма степен се радват на съживяване от началото на пандемията, като много от тях като Caxton Associates и Brevan Howard печелят чудесно, след като лихвените проценти бяха намалени през 2020 г. в опит да се съживи икономическият растеж.

И докато някои фондове, по-специално Rokos Capital и Odey, бяха силно засегнати от големите сътресения на пазара на облигации през есента на 2021 г., миналата година беше най-силната за макрофондовете от началото на финансовата криза през 2007 г.

Фондовете са спечелили средно 9% за 2022 г., подпомогнати от рязко нарастващата доходност на облигациите и укрепения долар, в сравнение със 17,7% спад на S&P 500 по отношение на общата възвръщаемост и големите загуби, понесени от много мениджъри на акции.

Сред най-големите макро победители са Citadel на Ken Griffin, който направи 32,6% в своя фонд с фиксиран доход и Caxton Associates, чийто Macro фонд, управляван от главния изпълнителен директор Андрю Лоу, спечели 35%.

А Rokos, който спечели повече от 50 процента и е нараснал с още 6,5 процента само през тази година, се отваря за нови пари и се стреми да увеличи своите $15,5 милиарда активи с приблизително $3 милиарда. По този начин се стреми да капитализира атрактивната възможност за търговия.

Големите промени на облигационните и валутните пазари също така предостави доходоносна среда за компютърно управлявани фондове, които залагат на подобни тенденции на световните пазари. Man Group, една от най-големите фирми за хедж фондове в света, съобщи миналата седмица, че по-голямата част от нейните 779 милиона долара от такси за представяне през 2022 г. са спечелени от нейните систематични макро фондове.

„Макроразпръскването идва от централните банки и правителствата, което създава възможности за [подразделение за количествена търговия] AHL“, каза главният изпълнителен директор Люк Елис, имайки предвид големи движения на световните пазари.

Фондът DBMF на американската инвестиционна компания Dynamic Beta спечели 23,5% миналата година и активите на фирмата се утроиха до около 2,2 млрд. долара. Пазарите вече не са ограничени от централните банки, което означава, че тенденциите, при които процъфтяват такива фондове, вероятно ще съществуват с години, казва Пол Бритън, главен изпълнителен директор на Capstone с активи от $8,6 милиарда, която също наема нови хора.

Въпреки силната възвръщаемост, макрофондовете са претърпели четири поредни години на изтичане на инвеститори, според групата за данни eVestment.

Мнозина обаче смятат, че макросът вероятно ще продължи да бъде големият победител в настоящата пазарна среда.

„Виждаме нужда от макро във всички наши портфейли“, каза Джон Седлак III, старши инвестиционен мениджър, алтернативи в Abrdn. „По-високите лихвени проценти съответстват на по-добра възвръщаемост за макро.“

А в скорошно проучване на инвеститори, управляващи активи на стойност 1,4 трилиона долара, BNP Paribas установи, че макросът е най-добре представящата се стратегия миналата година и сега е една от най-популярните за разпределение.

„Инвеститорите са особено фокусирани върху промяната на парадигмата и това, което се случва в лихвените проценти и инфлацията“, каза Марлин Найду – глобален ръководител на въвеждането на капитал в BNP Paribas. „Макро е в много добра позиция да се възползва от това.“

Превод и редакция: Венета Николова