На сръбската граница откриха радиоактивен материал. Има задържани (СНИМКА)

120
Kaдър: Youtube/ AP Archive

Трима хърватски граждани бяха арестувани в Сърбия, след като в колата им бе открит радиоактивен материал, съобщават местните медии. Това е станало край град Сомбро в събота около 20:30ч. на граничния пункт “Бездан.“ Засега няма информация относно количеството радиоактивен материал както и за това какво е неговото потенциално въздействие.

Те са искали да влязат в Хърватия, когато скенери засичат  „сериозно количество“ радиация. При последвало претърсване на автомобил „Ауди“ с германска регистрация в резервната гума е открита глава на радиоактивен гръмоотвод.

На работниците на граничния пункт е наредено да изхвърлят дрехите си и да преминат медицински прегледи като предпазна мярка, предава Би Би Си. Директорът на Института за трудова медицина Александър Милованович каза пред сръбската RTS, че деветимата полицаи, открили радиоактивния гръмоотвод, се чувстват добре и вече са у дома. Милованович предложи арестуваните трима чужди граждани също да бъдат подложени на адекватни прегледи.

В доклад от миналата година МААЕ заяви, че „не са предоставени убедителни научни доказателства, които да демонстрират повишена ефикасност“ и много страни са решили да спрат производството на тези устройства. Някои са започнали да премахват радиоактивните източници от вече монтираните гръмоотводи. Експерти от сръбския институт за ядрени изследвания Винча са преместили главата на гръмоотвода на по-безопасно място.

По публикацията работи: Велислава Велева