ЕСО: Очаква се сериозен дефицит на ток на Балканите, но България има уникален шанс

67

Това заяви изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По негови думи дефицитът може да се балансира чрез възобновяеми енергийни източници, системи за съхранение и поне 100 тераватчаса от ядрени централи. По думите на Ангелин Цачев у нас има две лицензираните ядрени площадки, докато в други държави са по една

В Балканския регион се очертава сериозен недостиг на електроенергия, каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Причините са развитието на електромобилността и производството на зелен водород, уточни той при представяне на изследване на агенция „Тренд” за развитието на ядрената енергетика в страната.

Потреблението ще расте и недостигът може да бъде компенсиран само с възобновяеми енергийни източници, системи за съхранение и поне 100 тераватчаса от ядрени централи за региона на Югоизточна Европа, каза още Цачев, предава Нова.

„Има условия за изграждане на ядрени централи в региона – в момента има четири държави, които имат такива централи, като само в България лицензираните ядрени площадки са две. Тоест, ние имаме уникален шанс за развитие на сектора и създаване на преимущество в региона при производството на електроенергия”, коментира Цачев.

По публикацията работи: Пламена Сутева