Голям кредитор на Крипто-валути се срива след забавяне на годишния си финансов отчет

52
Колаж: Редакция "Нова вест"

Фокусираният върху криптовалута кредитор Silvergate Capital предупреди, че ще забави годишния си отчет и заяви, че ще оценява способността си да работи като действащо предприятие днес, изпращайки акциите си надолу с повече от една четвърт в следборсовата търговия.

Silvergate отчете загуба от 1 милиард долара за четвъртото тримесечие, тъй като инвеститорите се надпреварваха да теглят депозити след фалита на крипто борсата FTX, а проблемите на фирмата подчертават крехкостта на доверието в цифровите активи.

Компанията заяви, че няма да може да спази удължения краен срок до 16 март за представяне на годишния си отчет. Освен това, в документ до Комисията по ценните книжа и борсите, се казва, че е продала допълнителни дългови ценни книжа, за да изплати задължения през 2022 г. и че допълнителните загуби означават, че банката може да бъде „по-малко от добре капитализирана“.

Silvergate „оценява въздействието, което тези последващи събития оказват върху способността му да продължи като действащо предприятие“, се казва в съобщението. „Компанията е в процес на преоценка на своя бизнес и стратегии в светлината на бизнес и регулаторните предизвикателства, пред които е изправена в момента.“

Акциите й днес паднаха с близо 32% до $9,24 в търговията след работно време и се предполага, че те може да започнат на тригодишно дъно в четвъртък.

Акциите на Silvergate се сринаха с около 96% от рекордно високото си затваряне през ноември 2021 г.

Федералните прокурори във Вашингтон разследват базираната в Ла Джола, Калифорния – Silvergate и нейните сделки с FTX и търговската фирма Alameda Research. През януари трима американски сенатори поискаха от Silvergate подробности относно управлението на риска и FTX.

Уейн Хуанг, съосновател и главен изпълнителен директор на XREX, глобална USD-Крипто борса със седалище в Тайпе, каза, че проблемите подчертават колко взаимо-свързано и уязвимо е станало Крипто-банкирането.

„Това подчертава значението на наличието на стабилна банкова мрежа за Крипто-фирмите, вместо прекаленото разчитане само на няколко банки“, каза той. По-широките пазари на цифрови активи бяха сравнително спокойни, въпреки че Биткойн отбеляза малък напредък, въпреки спада на щатския долар, последно струвайки $23 457.

„От това, което събираме, повечето Крипто-компании вече е трябвало да намерят банкиране другаде, следователно вярваме, че щетите вероятно вече са нанесени по отношение на последиците за по-широкия Крипто-пазар“, каза Матю Диб, главен инвестиционен директор в Astronaut Capital.

Глобалната борса за Крипто-валута Binance е имала таен достъп до сметка в Silvergate, принадлежаща на нейния уж независим партньор в САЩ, и е прехвърлила големи суми пари от сметката към търговска фирма, управлявана от главния изпълнителен директор на Binance – Чангпенг Джао, съобщи Reuters миналия месец.

Превод и редакция: Венета Николова