Китайските фабрики се развиват, докато японските – точно обратното

49
Колаж: Редакция "Нова вест"

Производителите в двете най-големи икономики в Азия се представят много различно след пандемията.

Фабричната активност в Китай се разшири миналия месец с най-бързите темпове от повече от десетилетие, показват официалните данни.

В Япония обаче производствената активност се сви през февруари с най-бързия темп от над две години.

Фирми по света балансират повторното отваряне, тъй като ограниченията на Covid облекчават нарастващите разходи за всичко – от енергия до заплати на работниците.

Индексът на производствените мениджъри по покупки (PMI) в Китай се повиши до 52,6 от 50,1 през януари, според Националното статистическо бюро на Китай. Това беше най-високото месечно повишение, отчетено от април 2012 г. до сега.

PMI са мярка за икономическите тенденции, която предоставя на бизнеса, централните банки, правителствата и инвеститорите важна информация за настоящите и бъдещите бизнес условия.

PMI се показва като число от 0 до 100. Отчитане над 50 показва разширяване на активността в сравнение с предходния месец. Число под 50 показва свиване. Колкото по-далеч е цифрата от 50, толкова по-голяма е промяната.

Много по-доброто от очакваното представяне на Китай дойде, след като строгите коронавирусни мерки във втората по големина икономика в света бяха облекчени в края на миналата година.

Страната преживя една от най-лошите си години от близо половин век през 2022 г., поради широко разпространени блокировки и огнища на Covid-19.

Междувременно в Япония PMI в частното производство падна до 47,7 през февруари от 48,9 през януари, отбелязвайки най-бързия спад от септември 2020 г.

Данните подчертаха основните проблеми, пред които са изправени фирмите в страната – която е третата по големина икономика в света. Това са глобалното забавяне, рязко нарастващите цени на суровините и призиви към фирмите да увеличат заплатите на своите работници, за да помогнат за облекчаване на кризата с разходите за живот.

Цифрите дойдоха ден след като данните на японското правителство показаха, че заводите в страната, по-специално производителите на автомобили и производителите на компютърни чипове, са намалили производството през януари с най-бързия темп от осем месеца.

Превод и редакция: Венета Николова