Захарова отправи горещо предупреждение за радиоактивни материали в конкретна област

121
Снимка:Twitter/ @rusembassynl

Мария Захарова обяви, че Русия предупреждава режима в Киев да не предприема необмислени действия и призовава международните организации да обърнат внимание на данните, че Украйна подготвя провокация с радиоактивни вещества. Тя допълни и ,че пристанищата на Одеска област, които са част от зърнената сделка, могат да бъдат използвани за доставка на радиоактивни материали в Украйна.

Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в сряда. „Призоваваме съответните международни организации да обърнат внимание на тази информация. Ние предупреждаваме режима в Киев и неговите западни партньори срещу всякакви необмислени действия, които застрашават живота и здравето на хиляди цивилни“, подчерта говорителят на руското МВнР

„Според наличната информация на 16 февруари контейнери с радиоактивни вещества и английска маркировка са били доставени в пристанище Черноморск, заобикаляйки митническата проверка от територията на една от европейските държави“, каза Захарова.

До думите ѝ на 19 февруари подобни контейнери, съдържащи радиоактивното вещество California-252, са били доставени на кораб в пристанището на Одеса, информира ТАСС. Системата за радиоактивен мониторинг била изключена. Журналистическо разследване установило, че доставчикът на това радиоактивно вещество е американската компания Frontier Technology Corp., занимаваща се с производство на контейнери за радиоактивни изотопи.

По публикацията работи: Велислава Велева