Пътят към успеха на най-ценната технологична фирма в Европа сега (СНИМКИ)

62
Колаж: Редакция "Нова вест"

Как ASML стана най-ценната технологична фирма в Европа?

Ще разберете, ако прочетете този материал на BBC, който ние специално преведохме за Вас – читателите на „Нова вест“.

Отвън изглежда като обикновена корпоративна сграда, много стъкло и стомана, но тази фабрика в южната част на Холандия принадлежи на ASML и машините, произведени там, са всичко друго, но не и обикновени.

Всъщност технологията е толкова напреднала и толкова търсена, че ASML се превърна в най-ценната технологична фирма в Европа.

И така, какво се прави там?

ASML проектира и прави машините, които правят компютърни чипове – но не и стари компютърни чипове.

Машините ASML произвеждат най-модерните компютърни чипове и това е единствената компания в света с такава технология.

Този ефективен монопол означава, че как точно работят машините на ASML е обект на някои от най-строгите корпоративни мерки за сигурност в света.

Въпреки тук с нас ще можете да направите обиколка на завода на ASML и да прочетете разказа за това, как са поставени основите на този бизнес.

Микрочиповете се правят чрез изграждане на сложни модели от транзистори или миниатюрни електрически превключватели, слой по слой, върху силиконова пластина.

Те се отпечатват с помощта на литографска система, при която светлината се проектира през план на модела на тези миниатюрни превключватели.

След това светлината се свива и фокусира с помощта на усъвършенствана оптика и шаблонът се гравира върху фоточувствителна силиконова пластина.

Този модел формира веригата на силициев чип, който може да се окаже в компютър, в телефон или във всяко друго електрическо устройство.

Решаващият аспект на най-модерните машини на ASML е, че те могат да работят в малки мащаби, като генерират супер фина екстремна ултравиолетова светлина – само 13,5 нанометра.

Сандър Хофман от ASML го оприличава на използването на химикалки с различни накрайници: „Поради малката дължина на вълната, това означава, че основно използвате фина линия, за да нарисувате тези линии на интегрална схема – вместо машини от по-старо поколение, които използват може би маркер.“

Възможността да гравирате силиция с такива фини вериги означава, че можете да натъпчете повече компоненти върху силиция, което от своя страна означава, че електронните устройства могат да имат повече процесорна мощност и повече памет, като същевременно остават със същия размер.

Машините работят във вакуум, тъй като целият процес на ецване на чип може да бъде провален от най-малките примеси – като малка частица кожа.

Техникът Брам Матиясен съставяше един от най-новите дизайни на ASML, когато посетихме фабриката. Г-н Матиясен работи в една от най-чистите среди на планетата.

Колаж: Редакция „Нова вест“

„Има моменти, в които трябва да носим ръкавици върху ръкавици, за да сме сигурни, че няма да оставим отпечатъци от пръсти, за да сме сигурни, че няма да внесем допълнителен прах в машината.

„Един пръстов отпечатък… може да причини значителна повреда на машината“, казва той.

Самите машини са много масивни и сложни. Една екстремна ултравиолетова (EUV) машина може да отнеме една година, за да се сглоби и достави.

Миналата година компанията достави само 50 от техния модел с най-висока спецификация, а общо всичко само 400 машини.

Тези продажби, плюс приходите от управление и надграждане на съществуващи машини, са донесли на компанията 21,2 милиарда евро ($22,7 милиарда; £18,9 милиарда) миналата година.

Поръчките, които те очакват, струват двойно повече. Ръстът на продажбите означава нарастване на работната сила с една трета през последните 12 месеца.

Уейн Лам, консултант от фирмата за технологични изследвания CCS Insights, казва, че машините, които ASML произвежда, отнемат години, ако не и десетилетия, за да се разработят и усъвършенстват.

ASML работи върху своите машини с най-висока спецификация от началото на 2000 г., оставяйки на други компании в тази област доста работа за наваксване.

„Сигурен съм, че има конкуренти в работата… но в близко бъдеще няма истински конкурент на ASML“, казва той.

Колаж: Редакция „Нова вест“

Не е зле за компания, някога е описана от Би Би Си като „сравнително неясна“, цитат, който г-н Хофман е отпечатал върху качулка.

Да бъдеш толкова важно зъбно колело в глобалната електронна индустрия носи доста трудности.

В момента ASML се оказва уловен в съперничеството между САЩ и Китай.

Китай отдавна иска да направи най-модерните компютърни чипове, за които се нуждае от ASML машини.

Но от 2019 г. САЩ на практика блокират ASML да изнася тези машини за Китай.

Йорис Тийр, стратегически анализатор в Хагския център за стратегически изследвания, казва, че САЩ се стремят да попречат на Китай да навакса изоставането си в чип технологията.

„САЩ преместиха целите си, от това да имат няколко поколения предимство пред съперниците си, към това, че трябва да поддържаме възможно най-голяма преднина – което също може да означава, че трябва да върнете съперниците си възможно най-назад“, казва той.

Има данни, че е постигнато споразумение между холандските и американските власти относно износа на ASML, но подробностите не са публикувани.

В изявление ASML каза, че всички ограничения ще изискват продължителна работа, преди законодателството да може да бъде приложено.

В дългосрочен план главният изпълнителен директор на ASML Питър Уенинк не смята, че бизнесът му ще бъде силно засегнат от експортните ограничения.

„Ако полупроводниците не могат да бъдат произведени в Китай, те ще бъдат направени в [Южна] Корея, в САЩ или в Европа, или в Тайван. Така че в крайна сметка ние ще изпратим тези машини, защото светът се нуждае от този капацитет“, казва той.

Превод и редакция: Венета Николова