Министър Велкова: Напреднали сме значително по пътя си към еврото

57

Служебният министър на финансите заяви това на откриването на конференцията „България по пътя на еврото“. Нейното мнение е, че икономиката на страната ни е много напреднала. Тя посочи и това от какво зависи инфлационния процес у нас

Българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещето си успешно функциониране в еврозоната. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева по време на откриването на конференцията „България по пътя на еврото“, която се провежда в Националния дворец на културата в София днес. По думите й устойчиво протича процесът на номиналната и реална конвергенция, предава БТА.

Инфлационният процес в България до голяма степен зависи от цените на суровините и реалния процес на конвергенция. Постигането на критерия за ценова стабилност е предизвикателство за страната ни поради сравнително ниските цени в сравнение с това на страните на ЕС като цяло и тези от еврозоната. Министър Велкова отбеляза, че икономиката на България е над три пъти по-енергийно интензивна съпоставена с другите страни на ЕС.

По публикацията работи: Пламена Сутева