Японски гиганти в автомобилната индустрия обявиха най-големите увеличения на заплатите от десетилетия

57
Снимка: Pixabay

Грандиозното увеличение идва на фона на високия темп на инфлация в Япония. Нивото на инфлацията там било на най-високото си ниво от над 40 години насам.

Японски гиганти в автомобилната индустрия заявиха, че са се съгласили да дадат на работниците си в страната най-голямото увеличение на заплатите от десетилетия, пише Би Би Си.

Официални данни, публикувани миналия месец, показват, че темпът на инфлация в Япония е на най-високото си ниво от над 40 години.

Това оказва натиск върху бизнеса и властите да помагат на хората, тъй като тяхната покупателна способност намалява.

Всяка година японските фирми обикновено водят преговори за заплати със синдикатите в продължение на седмици, преди да обявят решенията си около средата на март.

Производителите на автомобили не казаха защо тазгодишните съобщения са направени по-рано от обикновено.

В сряда една от компаниите заяви, че ще изпълни исканията на синдикатите за заплащане и бонуси, като заплатите ще се увеличат най-много от 20 години.

Междувременно друг автомобилен гигант в Япония – неин конкурент, каза пред Би Би Си, че е „отговорил напълно“ на исканията на синдикатите за увеличения на заплатите и бонуси.

Компанията заяви, че ще повиши заплатите с 5%, отбелязвайки най-голямото увеличение от 1990 г. и над нивото на инфлация в Япония.

Допълнителните пари до голяма степен ще бъдат разпределени на по-младите служители, тъй като началните заплати се увеличават.

Превод и редакция: Пламена Сутева