Бабина рецепта с лук, която помага за сваляне на кръвното и холестерола

124

Лукът е един от най-полезните зеленчуци. Но люспите му също са изключително полезни. Те се считат за силен естествен кардиотоник или средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

В състава им, както и в този на лука, влизат флавоноиди, фитонциди, различни витамини – С, Е, РР, витамини от група В, както и каротин, органични киселини, калиеви, фосфорни и железни соли. Също така те съдържат 4% антиоксидант – кверцетинин. Лукът има способността да понижава кръвното налягане, особено при ангина пекторис и исхемична болест на сърцето. Този зеленчук поддържа сърдечния мускул в добра форма.

При високо кръвно налягане или хипертония помага смес от нарязани люспи от лук с черен или зелен чай. Тази напитка може да се консумира всеки ден. Тя е отлична профилактика на високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Нейната ефективност се крие във веществото кверцетин, пише Лента.ру

То намалява окислителните реакции, оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. За да я приготвите запарете люспите от една глава лук в чаша топъл черен или зелен чай.

Taзи напитка е богата на флавоноиди, а те намаляват вероятността от сърдечни патологии, включително в напреднала възраст. Следователно консумацията на флавоноиди, които са в изобилие в люспите на лука, е добра профилактика на сърдечни заболявания. Също така кверцетинът в тях намалява количеството на „лошия“ холестерол, което също осгурява ефективен контрол на кръвното налягане. Според резултатите от някои изследвания витамин Р, който е в изобилие в люспите от лук, може да намали риска от ракови клетки.

По публикацията работи: Велислава Велева