Черупките от орехи могат да имат интересно приложение в градината

140
Снимка: Pixabay

В градината черупките от ядки могат да се използват по няколко начина едновременно: като тор за отглеждани култури, като дренаж за влажни зони, като мулч и дори декоративен материал за пътеки или цветни лехи.

Разбира се, за да се постигне максимална ефективност от използването му, струва си правилно да се подготвят събраните черупки. Вариант на използване на орехови черупки Тор За да осигурите на растенията полезни витамини, микро- и макроелементи, най-лесно е да смилате твърди черупки и да ги засадите в земята в леглата, което е особено ценно за гъсти тежки почви (например глина).

Важно! За по-голяма ефективност на кората на ореха е по-разумно да се смила, което също ще опрости задачата за прилагането му на мястото, включително след смесване с други полезни съставки на тора, пише actualno.com

Оптималният размер на частиците на такъв тор, получен след смилане, не трябва да надвишава 1–2 mm, а средната норма на торене на легло е приблизително 2 чаши на 1 m² насаждения. Ако желаете, можете да смесите праха от твърдата част на ореха с вода, като поливате всяко растение с приготвената тинктура (5-10 литра вода ще са достатъчни за приготвени две чаши тор). Проблемът може да е сложността на смилането на твърд материал, поради което не всички градинари са готови да го използват. Освен това естественият антибиотик юглон присъства в плодовете и другите части на ядката и въпреки факта, че минималното му количество е в кората, торът от него трябва да се прилага дозирано.

Минималната концентрация на това вещество е само в напълно узрели плодове, но за по-голяма увереност в безопасността на кората може да се изгори, като се използва само пепелта. Между другото, този метод на обработка ще опрости задачата за смилане на черупката, защото вече не е нужно да го правите ръчно.

По публикацията работи: Велислава Велева