Един вид ядки е особено полезен за зрението на възрастните хора

611
Снимка: Pixabay

Според проведено изследване от учени от Австралия, има един вид ядка, която е изключително полезна за зрението на възрастните хора. Това са орехите. Това е така, благодарение на високото им съдържание на омега-3 мастни киселини

Австралийски изследователи установиха, че ежедневната консумация на орехи може да помогне за поддържане на зрението, което се влошава с възрастта. Благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини в ядките, рискът от свързана с възрастта макулна дегенерация, която води до загуба на зрението при възрастните хора, е намален, пише сайтът Актуално.

Мастните киселини, на които орехите са богати, предотвратяват образуването на плака в артериите, намаляват възпалението и увреждането на ретиналните и съдовите клетки. Орехите не са единствената храна с подобни свойства, рибата и морските дарове също имат подобен ефект. В момента учените провеждат изследвания за разработването на специална диета, която може да предотврати свързаното с възрастта зрително увреждане. А орехите могат не само да запазят зрението, но и да намалят риска от рак на гърдата.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева