Китай обяви „решителна победа“ над COVID-19

101

Китайските власти са съобщили за постигната победа нас коронавируса. В изявление се посочва, че от ноември насам в страната се наблюдава „плавен преход“ в справянето с вируса. Някои обаче подлагат под съмнение изведените данни от Пекин

Висшите лидери на Китай обявиха „решителна победа“ над COVID-19, като обявиха най-ниската смъртност в света, въпреки че експерти поставиха под съмнение данните на Пекин, тъй като коронавирусът разкъса страната, след като до голяма степен беше държан на разстояние три години, пише Ройтерс.

Китай внезапно прекрати политиката си за нулев COVID в началото на декември, като 80% от 1,4-милиардното му население се зарази, каза виден правителствен учен миналия месец.

Въпреки че имаше широко разпространени съобщения за препълнени болнични отделения и морги, Китай регистрира само около 80 000 смъртни случая от COVID в болници през двата месеца след отпадането на ограниченията.

Някои експерти казват, че действителният брой е бил много по-висок, тъй като много пациенти умират у дома и се съобщава, че лекарите са били обезкуражени да докладват COVID като причина за смъртта.

„С непрекъснати усилия за оптимизиране на мерките за превенция и контрол на COVID-19 от ноември 2022 г. насам, реакцията на Китай срещу COVID-19 направи плавен преход за относително кратко време“, заяви Постоянният комитет на Политбюро на Китай (PSC) на заседание в четвъртък.

Превод и редакция: Пламена Сутева