Възможно ли е лекарства за грип, настинка и алергия да доведат до инфаркт, инсулт и увреждане на мозъка?

107
Снимка: Pixabay

Такава проверка се прави в момента от Европейската агенция по лекарствата (EMA), по искане, отправено от Франция. Ще бъдат прегледани лекарства, които съдържат биологично активното вещество псевдоефедрин. Такива медикаменти са с широка популярност заради достъпността си без лекарско предписание. Псевдоефедринът е симпатикомиметично лекарство от химичните класове на фенетиламин и амфетамин.

По настояване на Франция, Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна нов преглед за безопасност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. Експертите ще събират данни дали тези лекарства имат неблагоприятно въздействие върху кръвоносните съдове в мозъка. Комитетът по фармакологична безопасност на EMA ще потвърди или отхвърли опасенията относно риска от Синдрома на задната обратима енцефалопатия и Синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция, пише Bulgaria ON Air.

Лекарственият европейски регулатор уточнява, че псевдоефедринът се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушен нос в резултат на настинка, грип или алергия. Двата синдрома, за които има опасения, че са свързани с псевдоефедрините, могат да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия, недостиг на кислород) на мозъка и да причинят сериозни и животозастрашаващи усложнения в някои случаи.

Главоболие, гадене и гърчове са сред честите симптоми, свързани със синдромите. Повод за прегледа са случаи при хора, използващи лекарства, съдържащи псевдоефедрин, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични ефекти и в медицинската литература. Лекарствата имат известен риск от исхемия в сърцето и мозъка, включително инсулт и инфаркт. Ограниченията и предупрежденията вече са включени в продуктовата информация на лекарствата, за да се намалят тези рискове.

Псевдоефедринът действа чрез стимулиране на нервните окончания за освобождаване на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и така намалява отока в носа и секретите.

Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, са разрешени в различни държави членки на ЕС, самостоятелно или в комбинация с препарати за лечение на симптоми на настинка и грип като главоболие и треска или на алергичен ринит с възпаление на носните проходи при хора със запушен нос. В рамките на Съюза лекарствата с псевдоефедрин се предлагат под различни търговски имена.

Подобен тип лекарствени продукти имат широка популярност поради достъпността си без лекарско предписание.

По публикацията работи: Пламена Сутева