Борел: Това, което се иска от Украйна е наивно. Ще ви кажа кога ще се реши войната

512
Снимка:Twitter/ @JosepBorrellF

По думите на върховния председател на ЕС по външната политика и сигурност е наивно да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро. По негови думи, ако се прекрати войната, няма да настъпи мир, а Русия ще победи, а това ще е заплаха за тяхната сигурност.

„Казвам „наивно“, за да не използвам по-силна дума“, поясни той. За да постигнем мир, трябва да подкрепяме военно Украйна още повече“, настоя Борел.

„Войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Направихме за Украйна много – досега от ЕС и държавите от съюза за Украйна бе осигурена военна помощ за 200 милиарда евро, но това не е достатъчно.

Трябва да увеличим дипломатическите усилия. Ще призова ООН да поеме посредническа роля, досега всички се провалиха в опитите за разговор с руския президент Владимир Путин. Той изгуби енергийната битка и ще изгуби също моралната и дипломатическата битка“, посочи върховният представител.

„Трябва да направим всичко възможно европейското обещание към Украйна да се сбъдне. Искаме Украйна да спечели войната, мястото ѝ е в европейското семейство“, обобщи Борел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията ще предложи следващите санкции срещу Москва да засегнат търговски оборот за 11 милиарда евро. По нейните думи се предвиждат и санкции срещу свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция заради предоставяните от Техеран на Москва дронове, използвани срещу украинците. От началото на войната икономическата, хуманитарната и военната помощ от ЕС за Украйна достига 67 милиарда евро, отбеляза Фон дер Лайен.

„Путин искаше да убие украинската европейска мечта, но днес тя е ускорена. Путин изгуби енергийната война, която сам започна, провали се опитът му да ни изнудва“, каза председателката на Евокомисията.

По публикацията работи: Велислава Велева