Биков: Ако бъде свален Радев, до края на мандата на поста ще бъде Йотова

210

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, по повод споменаването на процедура за импийчмънт. Припомняме, че напоследък имаше сблъсък между Румен Радев и ДБ и ПП по темата за въоръжаването на Украйна. Президентът ги нарече „партии на войната“.

„Ние не се възприемаме като „партия на войната”. Просто ние винаги сме декларирали своята проевропейска позиция. Ние бяхме сред инициаторите за предоставяне на оръжие на Украйна, това решение не бе взето от предишния парламент, където ПП бяха на власт, имаха министър председател и военен министър. ДБ бяха в тогавашното правителство и за 8 месеца не успяха да вземат такова решение”. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в ефира на Nova News.

Той изтъкна, че ГЕРБ издигна кандидатурата на проф. Анастас Герджиков на кандидат-президентския вот, когато Румен Радев спечели втори мандат.

„Тогава Кирил Петков и Асен Василев направиха едни плакати, на които пишеше „С Вас сме, г-н президент. И заедно с Румен Радев се бяха снимали и използваха неговата подкрепа за спечелването на изборите за 47-мо НС. А от ДБ, нито един политик не изрази подкрепа за проф. Анастас Герджиков. 70% от техния електорат също са гласували за г-н Радев“, посочи Биков.

„Тяхната конфронтация с Румен Радев започна още преди войната, изпокараха се с него още януари месец 2022 година“, каза той.

„Трудно ми е да анализирам хора, които страдат от въртоглавост”, описа политическата реторика на своите опоненти Тома Биков.

Относно споменаването на процедура за импийчмънт, той запита: „Те знаят ли например, че ако бъде свален Румен Радев до края на мандата на поста ще бъде Илияна Йотова. Аз също смятам, че е крайно неполезно за българската държава да няма парламент и тя да се управлява от президентската институция”.

„В нашите структури отношението към ДБ не е никак добро, да не кажа нещо по-друго”, допълни Тома Биков.

„Техният избор беше дали да подкрепят правителство на Габровски или да оставят г-н Радев да управлява още няколко месеца със служебно правителство. Те взеха решението г-н Радев да управлява още няколко месеца. Сега искат импийчмънт. Вдругиден могат да се сдобрят, могат да се изпокарат с някой друг, защото тя няма да се сдобрят, но те се изпокарват периодично с някого“, заяви Биков.

„Какво дължим ние на ПП, че да се съобразяваме с това, което казват и изобщо да ги слушаме какво говорят? А за ДБ, не мисля, че изобщо има някакво значение в момента какво мислят“, заяви той.

По публикацията работи: Пламена Сутева