Хакери взеха под прицел сайтове на НАТО: Кой стои зад атаката?

52
Снимка: Pixabay

Хакери взели под прицел уебсайтове, свързани с НАТО. В това число влиза и портала на Щаба на силите за специални операции. Хакерската атака се е случила в неделя (12 февруари). Все още не се съобщават подробности и информация относно това кой стои зад атаката, но има предположения

Сайтовете на НАТО, включително тези на Щаба на силите за специални операции на Алианса, бяха хакнати в неделя, 12 февруари. Това съобщи агенция ДПА, цитирайки представител на организацията.

Твърди се, че експерти по киберсигурност активно разследват инцидента, който засегна „няколко уебсайта“ на НАТО, каза източникът. Алиансът не даде никакви други подробности, отбелязвайки само, че постоянно се сблъсква с хакерски заплахи и приема въпроса за гарантиране на сигурността в киберпространството „много сериозно“.

Според DPA по-рано през деня в социалните мрежи – по-специално в Twitter – имаше твърдения, че активисти от проруската група Killnet стоят зад атаката.

Killnet беше свързан с неотдавнашен през януари уебсайтове на германски правителствени агенции и банки. Коментирайки тази информация, Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация, каза пред репортери, че Кремъл е изненадан, че някаква група хакери е свързана с Русия, отбелязвайки, че смята това обвинение за абсурдно, както съобщи ТАСС .ru.

Превод и редакция: Пламена Сутева