България

Призив за помощ: 8-годишния Алекс се бори с тумор в мозъка (ВИДЕО)

Алекс най-много от всичко обича дългите разходките в гората и футбола. Toй е на 8 години. Но от три месеца десните му ръка и крак се обездвижват с всеки изминал ден. Причината е тумор в мозъка. Познати и непознати протегнаха ръка на Алекс, олимпийска шампионка обяви медала си на търг и само за броени дни беше събрана голяма сума, нужна за лечението му.

Семейството на момченцето обаче има необходимост от още малко подкрепа. Футболът и разходките с километри из Витоша обаче, заедно с двете му по-големи сестри и по-малкото му братче, обича още повече. Днес, всичко това му е вече трудно. Дори люлката на детската площадка, е предизвикателство за него.

„Разбрахме, че има тумор. Видя се, че е много голям – 4 сантиметра. В таламуса – точно по средата на мозъка, където е най-сложно за операция. И тогава наистина всичко се срина”, разказва Алина Кормушева, сестра на Алекс. Преди три месеца се появяват първите симптоми. Когато физическите упражнения в училище започват да му стават трудни, а докато ходи, Алекс започва да се спъва все по-често, семейството му решава да се консултира с лекар. И води момченцето на преглед.

Излизат резултатите и диагнозата се оказва глиобластом. Лекарите ни казват: „Спокойно! Има надежда, важно е коя степен е туморът.” Чакаме още малко и се оказва, че е четвърта степен туморът. Обаче лекарите казват: „Има лечение, ще се справим със ситуацията, просто е много трудно!”, посочва Алина.

Всеки ден състоянието на Алекс се влошава. Вкопчени в надеждата, която дават лекарите обаче, семейството се консултира с най-добрите в областта. Разпраща документите на Алекс, събира оферти. Избира клиника в Гисен, Германия, откъдето предлагат химио и протонна терапия, а после и имунотерапия. Първата част от лечението е на стойност от 200 хиляди евро. Сума непосилна за близките му, които стартират кампания. Няколко дни по-късно, изненадата им е огромна – събрани са 130 хиляди.

Ученици организират благотворителни базари, магазини поставят кутии за дарения на касите си, аптеки заделят от оборота си, а шампионката по акробатика от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова обявява на търг златния си медал. „Цялата тази история на Алекс мен лично ме трогна и натъжи. И предполагам, че много хора също така като мен са се почувствали. Той не е единствен. Има много деца, които имат нужда от помощ, за жалост, и имат някакви здравословни проблеми. Хубаво е да им се помага!”, заяви Мариела Костадинова, олимпийска шампионка по акробатика.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 7 дни
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици