Свят

Наш анестезиолог оперира човек в безпомощно състояние между руините в Турция (ВИДЕО)

Български анестезиолог оперира човек под развалините от бедствието в Турция и прекара часове между пропадналите бетонни плочи, докато спаси пострадала жена. По думите на Д-р Веселин Йолов, спасителите са я търсили една пострадала жена цели 3 часа изпод развалините.

 

Владимир Георгиев, „Пещерно спасяване“: „Не беше много ясно точно къде се намира, тъй като само по звука не може да се определи в разрушената сграда на какво разстояние е и точно на кой етаж е. Обяснила е, че лежи притисната някъде между плочите на сградата. Това беше 5-етажна сграда, но реално беше висока 4 – 5 метра и между плочите на етажите разстоянието беше 50 – 60 – 70 см. Като всичко между тях е смачкано и пълно с боклуци. И ние влезнахме в една пролука между плочите, разширихме донякъде там, наложи се да махнем едни стари мебели и от там вече проверихме от каква посока идва звукът. Хората с тежката техника започнаха да копаят през покрива. Да пробиват горната плоча и под нея още една плоча, за да я извадят. Изглеждаше добре в началото, след това вече си я качиха на носилката и я изнесоха. Имаше овации, имаше голяма радост, защото вече на 7-ия ден ваденето на живи хора е по-рядко“.

На 300 километра от тях, в Бесни, където надеждите също за затрупани под тонове развалини, един лекар пълзи в тунел с полския си колега, за да оперират затиснат мъж.

Д-р Веселин Йолов, анестезиолог в Медицински институт на МВР разказва, че той се е намирал в един процеп. На една паднала четириетажна сграда, плоча върху плоча. Като тунелът е бил стабилизиран, но си е било страшно, тъй като има вторични трусове и в момента, в който някой лази, може да бъде затиснат, казва той пред Бнт.

“Наложи се 7 – 8 метра да се лази. Надали има човек, който да не го е страх в такива ситуации, но въпреки всичко все пак съм дошъл да помогна на хората. И в момента, в който стигнах до човека, когато видях, че е в безпомощно състояние, този страх се притъпи. От там нататък адреналинът като започне да бушува в теб, мислиш по малко по-друг начин. Видях, че ръката, тази част не е витална, която е притисната. И моето мнение беше, че трябваше да се ампутира. Реално самата интервенция се извърши бързо, без да има някакъв проблем. И човекът беше транспортиран в тяхното здравно заведение“,разказва още той.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца