Светът скърби: Отиде си легендата на модната и парфюмерийна индустрия Пако Рабан (СНИМКИ)

332
Колаж: Нова Вест

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години. Той беше влюбен в Британия, където и почина. Великият френско-испански моден дизайнер беляза света на модата за повече от половин век, имаше къща на брега на морето.

 

Пако Рабан, от баски произход, намира убежище във Финистер, департамент в Бретания през февруари 1939 г. заедно със семейството си. Оттогава той изпитва непоколебима любов към региона Морле, където живее, както и към квартала Рекувранс в Брест.

„Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни (…) Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте“, казва той на учениците от лицея La Croix-Rouge в Брест, с които се запознава през 2010 г. Пако Рабан – шампионът на металните дрехи, е известен с чувството си за формула и ексцентричност. Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е виждал Бог и извънземни, умееше да влиза в заглавията на вестниците със своя вкус към паранормалното.

Рабан стартира своята модна кариера, създавайки бижута за Живанши, Диор и Баленсиага. Отваря собствена модна къща през 1966 г. Използва в работата си неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса за своите необичайни и пищни модели. Днес Пако Рабан притежава много популярна парфюмерийна серия от 35 аромата. Пако Рабан също е известен и с дизайнерските изяви на костюми във филмовото изкуство и филмовата индустрия.

Рабан също проявява интерес към паранормалните явления и впоследствие става автор на няколко книги с такава тематика, от които най-популярни са Траектория от един живот към друг, Апокалипсис, В средата на времето и др.

Поклон!

По публикацията работи:Велислава Велева